Kesäinen veneretki mielessäin… Tammisaaren saaristoon

Tammisaaren saaristo

Helmikuu 2015 – avoin meri, vain hieman jäätä rannoilla, lämmintä +6C. Normaalisti olisinTammisaaren saariston keskellä retkiluistelemassa!

Siispä ajatukset kesäisille vesille ja veneretkille! Osansa ajatusten suuntautumiseen jo kesään on sillä, että pari tiedustelua saaristoon suuntatuvista veneressuista on jo sähköpostiini tipahtanutkin! Hyvä näin!

Tammisaaren saaristossa 1300 saarta!

Tammisaaren saaristo ja sen n. 1300 saarta avautuu aivan kaupungin edessä. Kaupunginselän ympärillä oleva vehmas, kaislikkorantainen sisäsaaristo vaihtuu pian kallioiseksi, karuksi ulkosaaristoksi. Täällä voi lyhyen matkan veneiltyään olla jo aivan toisenlaisessa saaristoympäristössä. Saariston luonne vaihtuu nopeasti – vanhat, punaiseksi maalatut kalastustilat rantavajoineen saarten rannoilla kertovat menneen ajan elinkeinosta ja elämästä saaristossa. Vanhojen asumusten rinnalle on noussut uusia saarimökkejä, kuitenkin saariston rauhaan pääsee oivallisesti suuntaamalla Tammisaaren saariston kansallispuiston sokkeloihin.

Veneretki voi alkaa Hotel Sea Frontin laiturista aivan Tammisaaren kupeesta. Ensimmäiseksi kohteeksemme voimme valita Älgön saarella sijaitsevan Rödjanin tilan. Rödjanilta on lähtenyt melomaan kultamitalimeloja Thorvald Strömberg – saalistaen kirkkaimmat mitalinsa mm. Helsingin olympialaisissa sekä Kööpenhaminan ja Prahan MM-kisoissa. Tilan päärakennus toimii nykyisin Metsähallituksen luontotupana kertoen veneilijöille omaa historiaansa. Voipa kesäaikana saada laiturilta vastapyydettyä ja savustettua kampelaakin maistiaiksi.

Aurinkoa kallioisella saarella

Fladalandetin upeat, tasaiset kalliorannat houkutelevat ottamaan iltapäivän aurinkoa, jonka säteet saavat lisävoimaa kimmeltävän veden pinnasta. Saarella on mukava nauttia hotellista otettun eväskorin antimista ja kuunnella haahkaparven ääntelyä selältä ja ihailla merikotkan ylvästä liitelyä päittemme yläpuolella tai seurata kalasääsken saalistuslentoa salmien yllä, tuntea merituulen viilentävän henkäyksen iholla.

Saarelta avautuu näkymä karuun, puuttomaan ulkosaaristoon, jossa hylkeetkin viihtyvat ja aikaisin keväällä voi nähdä pään pulahtavan pinnassa sekä arktisten muuttohanhien sankkojen parvien suuntaavan rannikoa pitkin itään! Tällaista luonnon näytelmää ei useinkaan tule nähneeksi.

Veneen ”kippari”, Opas-Matti, kertoilee matkan aikana tarinoita saariston luonnosta ja elämästä, ajaa venettään hitaasti ja turvallisesti myös merkittyjen väylien ulkopuolella. Tällöin vierailija saa käsityksen saariston luonteesta ja luonnosta miltei käsin kosketellen. Muutama kuva tallentuu varmasti kameran kortille muistoksi ainutlaatuisesta päivästä Suomenlahden upeassa saaristossa!

Tämä kaikki ja paljon muutakin on koettavana Länsi-Uudellamaalla, vain reilu tunti Helsingistä länteen, mm. Guide-Matin retkillä!

Mitäpä muuta kuin suunnittelemaan kesää – pian se on ovella! Tavataan retkillä!

Tervetulotoivotuksin

Guide-Matti

Matti Piirainen

www.guidematti.fi

 

Jukka Punamäki 25.2.2015 10:31

Kategoriat: Etusivunosto Uusimaa

Avainsanat: , , , , ,