Laadukkaat maastokartat ilmaiseksi Garmin-laitteisiin

Maanmittauslaitoksen maastokartta Garminissa

Avoin maastotietokanta mahdollistaa ilmaiset kartat

Laadukas maastokartta navigaattorissa on mukava apu vaikkapa patikkaretkellä tai marjareissulla, vaikkei koko suunnistusta pidä GPS-laitteen varaan jättääkään. Aikaisemmin kunnollisten maastokarttojen käyttö retkeilijän GPS-navigaattorissa on ollut toki hyvinkin mahdollista, mutta kunnon kartoista on voinut joutua maksamaan pitkän pennin. Maanmittauslaitoksen viime vuoden keväänä avaama maastokartta-aineisto taitavan harrastajan jalostamana tuo nyt laadukkaat kartat ilmaiseksi GPS-navigaattoreiden käyttäjille.

Teemu Peltonen on harrastetyönään tuottanut Maanmittauslaitoksen maastodataan perustuen Garmin GPS -laitteille sopivat karttaversiot, jotka hieman nörtähtävä retkeilijä voi annettujen ohjeiden perusteella asentaa omaan laitteeseensa, ja siis vieläpä ilmaiseksi. Kerron tässä lyhyesti kokemuksia karttojen asennuksesta omaan GPS-navigaattoriini. Tarkempi kuvaus Garmin-yhteensopivasta kartta-aineistosta ja asennusohjeet ovat Teemun sivuilla.

Asensin kartat Macillä, mutta asennuksen voi toki tehdä myös Windows-koneella.  GPS-navigaattorina käytössäni on vuodelta 2006 peräisin oleva Garmin Legend Cx -laite.

 

Miten kartat asennetaan

vAvoin maastokartta Garminiiin

Kartan asennus Garmin GPS-laitteeseen

Ensiksi karttatiedostot ladataan sivulta kartat.hylly.org omalle koneelle. Valitse kolmesta tiedostoversiosta sopiva riippuen asennustavasta ja käyttöjärjestelmästä. Eri tiedostot asennetaan hieman eri tavalla. Itse latasin Macciini tiedoston OSX-version. Ladattavat tiedostot sisältävät koko maan aineiston ja ovat siten aikamoisia, yli 1 GB, möhkäleitä, joten varaa lataamiseen aikaa ja kohtuullisen nopea laajakaistayhteys. Latauksen valmistuttua purin zip-tiedoston varsinaista asennusta varten.

Tiedoston lataamisen jälkeen rekisteröin uuden karttatiedoston Garmin Map Manager -ohjelmalla. Tämän jälkeen onkin aika käynnistää Garmin Map Installer -ohjelma, joka tunnistaa rekisteröidyn  karttatiedoston. Map Installer-ohjelmalla valitaan asennettavaksi halutut karttalehdet ja ladataan ne navigaattoriin USB-kaapelin kautta.

Kokemuksia asennuksesta

Vanhaan laitteeseeni voi suppean muistitilan (64MB) vuoksi  kerralla asentaa vain hyvin rajoitetun määrän karttalehtiä. Valitsin mukaan eniten kulkemiani alueita Nuuksion ja Pallas-Yllästunturin kansallispuistoista. Uudemmissa laitteissa muistitilaa on reilusti enemmän, joten karttojen asennuksessa ei tarvitse juurikaan muistin takia nuukailla.

Karttojen asennus sinällään sujui suoraviivaisesti annettujen ohjeiden avulla. Toki asennuksessa on useita vaiheita ja se vaatii siksi jonkin verran teknistä harrastuneisuutta, vaikkei mitään erikoistaitoja edellytäkään. Mutta palkkiona näpräämisestä on nyt GPS-laitteellani hyvälaatuiset maastokartat, joista käyttökokemuksia kerron tuonnempana. Kiitokset vielä Teemu Peltoselle aineiston jalostamisesta navigaattorille käyttökelpoiseen muotoon ja Maamittauslaitokselle aineiston avaamisesta.

Onko sinulla kokemuksia näistä Garminille tarkoitetuista  kartoista tai muista retkeilykäyttöön tarkoitetuista avoimista kartoista?

 

 

olli.rinne 8.3.2013 10:50

Kategoriat: Muu Yleinen

Mielenkiintoinen artikkeli. Mietin, miten tätä mahdollisuutta voisi hyödyntää vuokramökeillämme lomaileville. Vuokramökkimme http://www.tervalepikontorpat.fi sijaitsevat Päijänteen kansallispuistojen alueella. Tämä juttu olisi oiva keino lomamökeissämme majoittuville omatoimikulkijoille, marjastajille, sienestäjille, turvallinen – ei tarvitsisi pelätä eksymistä. Pystyykö tätä asentamaan muuhun laitteeseen kuin Garminiin, esim. kännyköihin?

Aika: 29.3.2013
Kirjoittaja: Taina Blomqvist

> Pystyykö tätä asentamaan muuhun laitteeseen
> kuin Garminiin, esim. kännyköihin?

Android puhelimissa ja tableteissa toimivassa Oruxmap ohjelmassa samat kartat toimivat hyvin.

Aika: 8.4.2013
Kirjoittaja: Kaisa L.

Kiitos Taina kommenteista ja kysymyksesta ja erityisesti Kaisalla Oruxmap-infosta, joka oli minullekin uutta.

Aika: 8.4.2013
Kirjoittaja: olli.rinne

Mistä saan windowsiin sen Garmin map managerin? Sain etrex legend cx:n, jossa ei ole karttoja. Mukana tuli trip&waypoint manager CD, muttei muuta. Tarvisin apua! asun täällä Espoon Kalajärvellä. puh 050-3145586

Aika: 15.11.2013
Kirjoittaja: Perttu Sarala

Kiitos kysymyksestä, Perttu. Ainakin Macissä MapManager on osa Garmin BaseCamp-ohjelmapakettia, jonka saa ladattua Garminin sivuilta.

Aika: 26.11.2013
Kirjoittaja: olli.rinne

Iso kiitos Teemu Peltoselle. Latasin tiedoston iMacilleni joka purki sen itsestään. Ohjelmatkin asentuivat klikkauksen jälkeen ja kun olin aikani karttaa katsellut näytöllä hain vanhan, vuosia käyttämättä olleen Garmin Etrex Lengendin (värinäyttö, ilman muistikorttia). Siihen valitsemani kartta osa meni temppuilematta. Ainoastaan Etrex toimii hitaanlaisesti, mutta kartat on siellä. Koskaan aikaisemmin siinä ei ole karttoja ollut, se tuli eräässä autokaupassa kylkiäisenä enkä katsonut tarpeelliseksi ostaa kalliita karttoja siihen. Saakohan kartat Garminin Nuvi laitteisiin?

Aika: 17.12.2013
Kirjoittaja: Tipe

Kartan saa Nuvi-laitteisiin siirtämällä se tietokoneelta navigaattoriin. Eikä siinä tarvita mitään erikoisohjelmia. Karttatiedosto tulee laittaa Map nimiseen kansioon. Ainakaan minulla ei tuota kansiota ollut valmiina vaan se piti sinne tehdä. Mutta nyt toimii hienosti maastokartat 😉

Aika: 1.5.2014
Kirjoittaja: Nils

Puhelinten maastokartoista:

Ainakin Windows-puhelimiin löytyy ilmainen sovellus “Maastokartat” (http://www.windowsphone.com/fi-fi/store/app/maastokartat/67f85a12-b3cd-4a72-b9e2-c58cabc59051)

Kaikkiin sopiva ilmainen selainpohjainen http://www.maastokartat.fi, joka tietysti vaatii mobiilidatayhteyden toimiakseen koko ajan.

Ja maksullinen Karttaselain löytyy useille laitteille:
http://www.karttaselain.fi

Aika: 5.5.2014
Kirjoittaja: MaO

Voi olla hieman myöhäinen vastaus tuohon Garminin Etrex cx -versioon. MapSourcea olen itse käyttänyt karttojen lataamiseen. Tuota ohjelmistoa ei saa suoraan ladattua, mutta mikäli lataat tuon trip&waypoint managerin ensin, niin saat ladattua tuon MapSourcen koska ohjelmisto vaatii että jokin Garminin tuote on jo asennettuna. Sen jälkeen kaikki sujuu kuin itsestään.

Aika: 26.6.2014
Kirjoittaja: Henkka

Leave a Reply

Roskapostivarmistus. Suorita alla oleva laskutoimitus loppuun niin tiedämme, että olet oikea käyttäjä. *

Seuraa meitä

Tietoa retkeilystä ja uusista reiteistä Suomessa Facebook-sivuillamme!

Tilaa retkeilyartikkeleitamme ilmaiseksi sähköpostiisi!

Google+

visitfinland.com od-lamkod-eu