Länsi-Uusimaa retkeilijälle

Lohjanjärvi, Lohja

Lohjanjärvi, Lohja

 

Länsi-Uusimaa on retkeilijän unelmakohde. Olipa toiveissa sitten rentouttava retkeily- ja ulkoilupäivä tai pidempi retkeilyloma, Länsi -Uudenmaan tarjonnasta löytyy varmasti itselle juuri sopivaa tekemistä. Seuraavassa koottuna muutamia retkeilyvaihtoehtoja erilaisiin toiveisiin pyöräilyn, vaelluksen ja melonnan parissa.

Pyöräily

Länsi – Uudenmaan pyöräilykierros

Pyöräilykierros Länsi – Uudellamaalla on tarjoaa kaikkea: pieniä järviä, kaupunkielämää ja maaseutumaisemia.

Kierros alkaa Helsingistä ja kulkee Siuntion, Pohjan, Hangon, Tammisaaren, Inkoon ja Kirkkonummen kautta takaisin lähtöpisteeseen Helsinkiin ja on 352 kilometriä pitkä. Retkeen kuluu noin 7 päivää ja noiden päivien aikana on mahdollista tutustua mm. Fiskarsin ruukkikylään, Lohjanjärveen ja- harjuun sekä Snappertunan linnanraunioihin. Ja koska reitti kulkee osittain myös rannikkoa pitkin, on matkan varrella paljon rannikolle tyypillisiä luonnonsuojelualueita: niemennotkoja ja saarelmia.

Reitin varrella on jonkin verran vaativia nousuja, varsinkin Mankin ja Evitskogin välissä. Kannattaa ottaa huomioon myös, että majoitukset on hyvä varata etukäteen, koska monet reitin kohteet on pieniä ja usein varattuja. Jos pyöräilykierrosta haluaa keventää, kannattaa matkan varrella hyödyntää reittiliikennettä. pyöräily

Länsi – Uudenmaan pyöräilykierroksesta voi käydä lukemassa lisää Outdoors Finlandin sivuilta.

Lohjanjärven kierros 

Toinen pyöräilijöille suositeltava retki on kierros Lohjanjärven ympäristössä. Reitti on 182 kilometriä pitkä ja kulkee läpi Kirkkonummen, Siuntion, Lohjan, Raaseporin ja Inkoon, josta matkataan takaisin Kirkkonummelle. Reitillä on mahdollisuus nauttia maaseudusta, kulttuuriperinnöstä, upeista harjuista ja sinisistä vesistä. Tällä reitillä retkeilijän mieli varmasti lepää.

Pyöräilyn lomassa ehtii tutustumaan myös muutamiin suosittuihin kohteisiin, kuten esimerkiksi Tytyrin kaivosmuseoon. Lisäksi, edellisen reitin tapaan, pyöräillään ruukkimaisemissa, joten mm. Fiskarsissa kannattaa pysähtyä vähän pidemmäksikin toviksi. Siellä tarjolla on kulinaristisia nautintoja, taidetta ja historiaa.

Lohjanjärven kierroksella reittivaihtoehtoja on useita ja yöpymiskohteitakin paljon. Matkalla voi toki myös yöpyä omassa teltassa, jos mukana vain on kaikki tarvittava. Omaa matkantekoa kannattaa reitillä keventää ja antaa matkatavaransa kuljetukseen, joka vie ne aina reitin seuraavalle pysäkille.

Reitistä on hyvä tietää se, että mäkiä ja peltoja on vaihtelevasti. Reitin itä – ja eteläpuolella korkeuseroja on kaikista vähiten. Lännessä ja Lohjanjärven puolella taas on harjuja ja mäkiä. Jos reittiä haluaa helpottaa, kannattaa se jakaa lyhyempiin osuuksiin. Ja jos matkalla on lapsia mukana, kannattaa pyöräilyssä suosia Lohjansaarta ja Fiskarsin aluetta.

Lue lisää Lohjanjärven kierroksesta

 

Vaellus

Karkalin luontopolku, Karjalohja 

Luontopolku on ainutlaatuista lehtoaluetta, joka sijaitsee Karkalinniemellä, Karkalin luonnonpuistossa. Parasta antia luontopolulla on varmasti vuodenajanvaihtelut kevätvuokoista syksyn ruskaan.

Reitillä on kuljettavissa 0,5 km, 1,2 km ja 6 km:n lenkit. Reitin alkupää on helppo kulkea, mutta niemenkärjestä löytyy rantakivikkoa, joka on vaikeakulkuisempaa. Lisäksi ylitettävänä on muutama mäki. Mäen päällä löytyy taukopaikka, jossa on pöytä ja penkit.

Samalla kun tekee retken luontopolulle, kannattaa kluontopolkuäydä tutustumassa Torholan luolaan, joka sijaitsee vain noin 3 km:n päässä luonnonpuistosta.

Karkalin luontopolun kävelee noin kahdessa tunnissa ja se soveltuu myös lapsiperheille.

Karnaistenkorven luontopolku, Lohja

Karnaistenkorpi on ulkoilualue, jonka alueella on erimittaisia luontopolkuja. Polkujen varsilta löytyy erilaisia rasteja, joissa kerrotaan Karnaistenkorven alueen luonnosta, kasveista ja linnuista. Perheen pienimmillekin löytyy tekemistä, sillä alueelta löytyy tarinapolku, joissa on erilaisia tehtävärasteja.

Luontopolun maasto on vaihtelevaa ja kävellessä on mahdollista nähdä paljon erilaista luontoa kallioista metsälampiin. Matkan varrella voi pysähtyä levähtämään kahdellakin eri laavulla. Karnaistenkorvessa saa myös vapaasti kerätä marjoja tai sieniä.

Karnaistenkorven luontopoluilla kävelyyn kannattaa varata aikaa ainakin pari tuntia, jotta alueesta ja ympäröivästä luonnosta ehtii nauttimaan kunnolla.

 

Melonta

Lohjanjärven melontareitit 

Lohjanjärveltä löytyy monia melontareittejä muutaman tunnin kokeiluista viikonloppuretkiin asti, joten kaikille melonnan ystäville ja ensikertalaisillekin löytyy varmasti jotain sopivaa.

Lohjanjärvelle pääsee melomaan Karkkilasta, Vihdistä ja Nummelasta. Lohjalta voi myös jatkaa Karjaan kautta Pohjaan ja Tammisaareen. Melonnasta kiinnostuneen kannattaa käydä tutustumassa Melontapoolin sivuihin ennen retkelle suuntaamista. Heiltä saa tietoa eri melontareiteistä ja myös kanoottien ja kajakkien vuokraus onnistuu. Melontapoolista voi varata myös majoitus – ja ravintolapalveluita sekä saunan ja opastettuja melontaretkiä. Melontapoolin reitit suuntaavat usein Mustion linnaan, joka on yksi Suomen arvokkaimmista kartanoista. Linnan historia ulottuu jo 1800 – luvulle, jolloin rakennukset olivat rautaruukin työläisten asuntoja. Nykyään kartano toimii hotellina ja museona.

paddling

Melontareitin voi ja kannattaakin suunnitella omien taitojen mukaan. Lohjanjärvi tarjoaa eritasoisia reittejä, jotka kulkevat mm. jokimaisemissa ja suistoissa. Lisää melonnasta Lohjanjärvellä löytyy Outdoors Finlandin sivuilta.

Tässä muutama vinkki siihen, mitä retkeilijä voi Länsi – Uudellamaalla tehdä. Outdoors Finland kertoo sivuillaan lisää hyviä kohteita pyöräilijälle, melojalle ja vaeltajalle – käy tutustumassa ja lähde retkeilemään Länsi – Uudenmaan kauniiseen luontoon!

Kirjoittanut: Suvi Mäkinen

 

Lumo Matkailu 3.2.2016 9:00

Kategoriat: Melonta Pyöräily Uusimaa Vaellus

Avainsanat: , , , ,