Pyörämatkalle varustautuminen

Varusteet kulkevat pyörän mukana, joten on syytä miettiä tarkkaan, mitä mukanaan kuljettaa.

Itse menopelistä, pyörästä!

Olen usein kuullut väitettävän, että menopelin pitäisi olla jotenkin tavallista pyörää hienompi. Vastaan nyt kaikille, ei tarvitse! Käytetyin lienee ihan tavallinen peruspyörä, jossa on vaihteita jonkin verran. Itse ajelin vuosikymmenen 7 -vaihteisella peruspyörällä ja olin ihan tyytyväinen. Huomasin eron vasta kun vaihdoin 23 – vaihteiseen hybridiin.  Pidän kuitenkin 7 –vaihteista retki- tai hybridipyörää riittävänä pitkällekin matkalle. Totta on sekin, että  mitä kevyempi runko ja mitä enemmän vaihteita, sitä kevyemmin matka taittuu. Pitää kuitenkin muistaa, että rarkoitus ei ole polkea mahdollisimman nopeasti vaan maisemia ihaillen.  Ihan tavallinen ohjaustanko on parempi kuin alaspäin kääntyvät sarvet. Se helpottaa maisemien ihailua.

Yksi seikka on hyvä pitää mielessä: huolla pyörä ennen matkalle lähtöä. Tarkista renkaiden ilmanpaineet, katso ketjut, vaihteet ja jarrut, ja sovita pyörälaukkuja paikoilleen. Pyörässä pitäisi olla soittokello, valo, juomapulloteline, vaijeri- ja U-lukko ja riittävästi heijastimia. Polkimiksi käy tavalliset polkimet. Lukkopolkimia varten tarvitset pyöräilykengät. Jos et ole aiemmin polkenut lukkopolkimilla, niin älä hanki niitä ensimmäistä pyörämatkaa varten. Lukkopolkimet pitää säätää oikein ja polvet voivat kipeytyä todella pahasti, jos säädöt eivät ole just´ kohdillaan.

Pyöräilyyn varta vasten tarkoitetut laukut ovat kätevät. Tärkeimmät ovat takalaukut, jotka tulevat takapyörän molemmin puolin. Lisäksi on tarakalle tuleva laukku, etupyörän molemmin puolin tulevat laukut, pyöräilyyn tarkoitettu selkäreppu ja ohjaustankoon tuleva tankolaukku. Kevyin varustelu, jolla lyhyellä pyörämatkalla pärjää, on vähintään takalaukut, reppu ja tankolaukku. Itselläni oli pitkään ihan tavallinen reppu, jonka kiinnitin tarakalle ja takalaukkujen päälle.

Haltin pyrörälaukku

Haltin pyrörälaukku

Yksi takalaukku vetää noin 15 – 20 litraa riippuen mallista. Tavaratelineen päälle tulevaan laukkuun mahtuu noin 10 litraa, etulaukkuihin yhteensä noin 30 litraa matkatavaraa. Tankolaukussa kuljetetaan yleensä käsimatkatavaraa, kukkaro, kamera, aurinkorasva, ylimääräinen juomapullo ja paikkaustarvikkeet. Tankolaukkuja on monenkokoisia ja suurimmat vetävät noin 7 litraa.

Hintaskaala on laaja. Halvin takalaukku maksaa noin 20 euroa ja kalleimmat yli 100 euroa. Esimerkiksi Ortliebin kallen takalaukku maksaa yli 100 euroa. Laukulla on 5 vuoden takuu ja se on helppo pakata, puhdistaa ja kiinnittää ja siinä on isot heijastimet. Halvimmasta päästä on kotimaisen Haltin takalaukkusetti O3, joka maksaa vajaat 100 euroa. Suosittuja merkkejä ovat saksalaiset Ortlieb, Deuter ja Vaude, Biltema sekä kotimainen Halti. Kaikilla valmistajilla ei ole kaikkia malleja ja esimerkiksi Haltilla on kolme eri vaihtoehtoa, yksi takalaukku, 2 takalaukkua tai takalaukkusetti. Laukkuja saa retkeily- ja urheiluvälinekaupoista, retkeily- ja ulkoilutarvikkeita myyvistä verkkokaupoista sekä pyöräilyliikkeistä. Kannattaa tehdä hintavertailua, saman laukun hinta voi vaihdella kymmenillä euroilla.

Pienten lasten kanssa matkaamiseen tarvitaan lastenkuljetuskärry. Suomessa myydään ainakin kolmea merkkiä, Bilteman halpiskärryä ja  paljon kalliimpia Croozer Kidiä ja Chariot´iä. Niiden hinnat alkavat noin 450 eurosta. Kannattaa tehdä taas hintavertailua internetissä ja katsoa samalla löytyykö käytettyjä (esimerkiksi tori,fi, huuto.net ja keltainenporssi.fi).

Lasten vetokärryEtulaukun päälle kiinnitettävä vedenpitävä karttateline on näppärä. Lisäksi lähes kaikille älypuhelinmerkeille ja GPS –laitteille löytyy oma etutankoon kiinnitettävä teline. Matka- ja nopeusmittarit ovat kivoja lisävarusteita. Kypärä pitää ehdottomasti olla.

Vaatetus

Tavallinen ulkoilu- ja liikuntavaatetus käy ensi alkuun. Pyöräilyyn on suunniteltu runsaasti erilaista vaatetusta ja ainakin seuraavia kannattaa harrastuksen edistymisen myötä harkita:

 • Pyöräilyhousut: kapeat, reisiä ja sääriä nuolevat lahkeet. Hengittävät hyvin. Joskus pehmustetut.
 • Kuorihousut: veden- ja tuulenpitävät. Näpsät syksyllä. Pyörämatkailukausi on luultua pidempi!
 • Lyhyet ja pitkät pehmustetut alushousut. Käyttökelpoiset pidemmillä matkoilla.
 • Pyöräilypaidat ja –takit: pidennetty selkäosa, usein selässä pieni tasku. Takeissa pyöräilyasentoon suunniteltu leikkaus ja heijastimia. Minulla on sekä pyöräily- ja urheilupaitoja matkalla mukana. Ovat helppoja pestä ja kuivavat nopeasti.
 • Kypärä. Ehdoton! Pakko olla!!! Kalleimmissa on mietitty käyttömukavuutta, ovat keveitä ja niissä on tuuletusaukkoja.
 • Pyöräilykengät. Lukkopolkimien vastakappale on pohjassa. Jäykät pohjat. Pidemmän päälle todella hyvät.
 • Pyöräilysormikkaat ja -käsineet: pehmustus kämmenen puolella. Käsineet vedenpitävät, heijastimia.

Tässä ohjeellinen lista pyörän varusteista:

 • Sisäänajettu retkipyörä varusteineen
 • Vesitiiviit pyörälaukut
 • Kartta-, älypuhelin tai gps –laitteen teline
 • Lukot: U-lukko ja lukkovaijeri tai -ketju varusteille
 • Sisäkumi, päällysrengas, paikkaustarpeet ja pumppu
 • Varapinnoja, jarrupalat, jarruvaijeri ja varavaijeri, yleistyökalu, ketjunkatkaisija, pakka-avain ja kiinnipitovarsi (minulla on yleistyökalu ja pakka-avain ja katson etukäteen pyöräkorjaamot)
 • Nopeusmittari

Älä koskaan lähde matkalle ilman kypärää!

Ja lista muista tarvikkeista

 • Reittikartat ja –oppaat
 • Tarvittavat ajo-ohjeet
 • Varausvahvistukset kaikista etukäteen varatuista matkailupalveluista
 • Aurinkolasit- ja rasvat
 • Ensiaputarvikkeet ja lääkkeet
 • Peseytymisvälineet
 • Kamera varusteineen
 • Kaikki tarvittavat laturit: puhelin, gps-laite, kamera
 • 2 juomapulloa

Mieti hetki ennen kuin pakkaat. Mitä voit tarvita päivän aikana? Jätä ne päällimmäiseksi tai pistä etulaukkuun. Jos matkan varrella on uimaranta, niin uikkarit ja pyyhe helposti saataville.

Vaatetuksesta

Vaatetusta kannattaa miettiä erikseen pyöräilypäivää varten ja vapaa-ajan viettoa varten.

Pyöräilyvaatteiksi kannattaa valita hengittäviä, helposti pestäviä urheilu- tai pyöräilyvaatteita sekä aurinkoista että sateista ja tuulista päivää varten. Kannattaa tarkistaa onko matkan varrella mahdollisuus käyttää pesukonetta tai muuten pestä vaatteitaan jossakin.

 • lyhythihaisia paitoja: pyöräily- ja/tai urheilupaitoja pyöräilyä varten. Iltaa varten helppohoitoisia, rypistymättömiä paitoja
 • pitkähihaisia paitoja
 • takki: mielellään veden- ja tuulenpitävä takki. Tarvitsetko toisen takin? Valitse mahdollisimman kevyt.
 • sadeviitta
 • alusvaatteet, urheilurintaliivit
 • pyöräily- ja urheiluhousut, kuorihousut, shortsit

Muuta vaatetusta varten pitää miettiä mitä muuta aikoo tehdä matkan aikana. Pakkaan itse mukaan shortsit, farkut, fleecen tai villatakin, muutaman paidan ja vähintään toiset kengät. Jätän suosiolla hienoimmat vaatteet kotiin. Illalla on yleensä miellyttävällä tavalla väsynyt ja kovin pitkään ei iltaa jaksa istua.

 

 

 

pirjo 7.3.2013 20:19

Kategoriat: Pyöräily Yleinen

Hyvä sivu! Muutama tarkennus lasten kanssa matkaajalle! Paras tapa hankkia kärry on ehdottomasti tori.fi tai huuto.net, jos sattuu apajille juuri oikeaan aikaan. Jos kärry on Croozer tai Chariot ja hyväkuntoinen, häipyy alta aikayksikön, jos hinta suunnilleenkaan kohdallaan.
Ehkä paras tapa on vuokrata, jos puhutaan yksittäisestä reissusta. http://www.lastentarvikevuokraus.fi/pyorakarry-croozer-p-52.html alkavat viikon vuokrat muutamasta kympistä, tosin omaa kokemusta toimivuudesta ei ole.
Ja lopuksi: jos ostaa käytettynä, niin tarkista SILTI HINNAT ensin – uusien hinnat alkavat nykyään n. 400 eurosta, eli kerrankin tultu alaspäin…
esim. http://www.muksumukaan.fi/Croozer-pyoeraeilykaerryt tai http://www.matkavaruste.net tai varuste.net…

Aika: 25.11.2014
Kirjoittaja: Lehto

Leave a Reply

Roskapostivarmistus. Suorita alla oleva laskutoimitus loppuun niin tiedämme, että olet oikea käyttäjä. *

Seuraa meitä

Tietoa retkeilystä ja uusista reiteistä Suomessa Facebook-sivuillamme!

Tilaa retkeilyartikkeleitamme ilmaiseksi sähköpostiisi!

Google+

visitfinland.com od-lamkod-eu