Raaseporin linna

Raaseporin linnan rauniot ovat vaikuttava näky.

Läntisen Uudenmaan hallintokeskus

Raaseporin Snappertunassa sijaitsee 1370 -luvulla läntisen Uudenmaan hallintokeskukseksi rakennettu Raaseporin linna. Linna rakennettiin  vedenympäröimälle kalliolle, mutta maankohoamisen myötä ei linnan ympärillä ole enää vettä. Linna hylättiinkin 1550 -luvulla, koska laivat eivät enää päässeet sen lähelle. Hylkäämisen syynä oli myös Helsingin ja Tammisaaren kaupunkien perustaminen, jolloin Raaseporin merkitys romahti.

Oluella merkittävä rooli

Linnaa yritettiin sen hylkäämisen jälkeen vielä muutaman vuoden päästä asuttaa uudelleen, mutta olutkellarin katon romahtaessa, se hylättiin lopullisesti. Tuohon aikaan olut oli erittäin tärkeä elintarvike, sillä puhdasta juomavettä ei ollut saatavilla. Olutta kuluikin päivässä noin 4,5 litraa linnan asukasta kohden ja linnassa oli oma olutpanimo. Työläiset saivat hieman laihempaa olutta, kun linnanvouti sai tuhdimpaa. Olutkellarin katon romahtaminen olikin merkittävä takaisku, eikä siis ihme, että linna tuolloin hylättiin.

Linnan asukkaita

Vanhin löytynyt merkintä Raaseporin linnasta löytyy 1378 kirjatusta kirjeestä. Tiettävästi mahtimiehenä tunnettu Bo Joninpoika Grip rakennutti ensimmäiset Raaseporin linnan muurit paikoilleen 1360-1370 -luvuilla, jotta linna tasapainoittaisi vilkkaan hansakaupunki Tallinnan vaikutusta.

Raaseporin linnan merkittävimpiä asukkaita ovat olleet linnanherra Tord Bonde sekä hänen pojanpoikansa Kaarle Knuutinpoika Bonde, joka asui linnassa kahteen eri otteeseen ja oli kolme kertaa Ruotsin kuninkaana. Hänen seuraajansa, Ruotsin vaikutusvaltaisimpiin sukuihin kuulunut Lauri Axelinpoika Tott asui myös linnassa. Hänen toinen vaimonsa Katarina Eerikintytär Nipertz hallitsi linnaa muutaman vuoden miehensä kuoleman jälkeen. Hän oli ainoa nainen, joka linnaa oli hallinnut.

Linnan restaurointi

Linna ehti olla 300 vuotta autiona sen hylkäämisen jälkeen. 1880 -luvulla aloitettiin restaurointityöt sen raunioilla. Tämän jälkeen linnaa on restauroitu useampaan otteeseen ja viimeisin restaurointi saatiin päätökseen 1988.

Linnaan tutustuminen

Linnaan voi käydä tutustumassa paikanpäällä itsekseen tai oppaan kanssa. Kierroksesta tekeekin mielenkiintoisen kun linnanrouva Katariinan rooliin eläytyvä opas esittelee paikat ja kertoo linnan historian. Voit myös kuunnella mobiililaitteille tehdyn opastuksen Raaseporin linnan omilta nettisivuilta.

Juhlia ja tapahtumia

Raaseporin linna on oivallinen paikka järjestää kesäiset juhlat kuten vaikkapa häät. Linnan edustalla järjestetään myös paljon tapahtumia kuten joka kesäinen juhannustapahtuma.

Linnan vieressä sijaitsee Linnanvuodin tupa, jossa on ravintola ja kahvila. Sieltä saa koko kesän heidän omassa keittiössään valmistettua lähiruokaa ja muita herkkuja. Turistimaja nimellä 1893 avattu Linnanvuodin tupa on Suomen ensimmäisiä turistilaitoksia.

Raaseporin linnan innoittamia tuotteita

Raaseporin linna on saanut oman vaalean oluensa, joka on reilusti humaloitu, täysmallasolut, johon on lisätty aavistus yrttiä, jota käytettiin jo keskiajalla oluen teossa. Saatavana on myös Raasepore hunajalimonadia sekä Raasepori siideriä. Vain linnan juhannusjuhlilla myytävä Raaseporin linnan makkara on valmistettu lampaan lihasta keskiaikaisen hengen mukaisesti ja siinä on korkea lihapitoisuus.

Osoite: Raaseporin linnantie 110, 10710 Snappertuna

Avoinna 1.5.–31.8. joka päivä ja syyskuussa viikonloppuisin. Muulloin avoinna tilauksesta. Pääsymaksu 5 euroa, alle 12-vuotiaat 1 euro. Yleisöopastuksia.

Lumo Matkailu 6.10.2016 15:46

Kategoriat: Etusivunosto Uusimaa Yleinen

Avainsanat: , , ,