Hämeenlinna, Aulangonjärven polku, 5,8 km

HäMEENLINNA

5,8 km

Keskivaativa

Aulangonjärven ympäri kiertävä reitti kulkee suomalaisessa kansallismaisemassa, joka on ihastuttanut ihmisiä ja inspiroinut taiteilijoita kautta aikojen. Aulanko on noin 4 km päässä Hämeenlinnan keskustasta sijaitseva luonnonsuojelualue, jossa on paljon nähtävää ja koettavaa koko perheelle. Sen puistometsä nähtävyyksineen, useat ulkoilureitit ja upeat kansallismaisemat ovat houkutelleet matkailijoita jo yli sadan vuoden ajan.

  • Kesto: Noin 3 tuntia
  • Reittimerkinnät: Merkitty keltaisin maalimerkein.
  • Soveltuvuus: Reitti on helppokulkuista, mutta reitin pinta vaihtelee pitkospuista hieman kivikkoiseen ja juurakkoiseen polkuun

Reittikuvaus

part of outdooractive

Aulangonjärven polku kulkee länsirannalla kuntopolkua pitkin, itärannalla reitti on metsäpolkua. Alkuosa on hiekkatietä ja opasteet ovat helposti seurattavia. Puolentoista kilometrin jälkeen, järven kaakkoisosassa tulee pitkospuut. Polku tässä kohtaa myös paikoin vaikeakulkuisempi: polulla on kiviä ja juuria ja paikoin reitillä on pusikkoista. Loppuosa reitistä on helppokulkuista, osittain metsätietä. Reitin loppupuolella sijaitsevat Kärmeskalliot, jotka kohoavat yli 30 metrin korkeuteen Aulangonjärven pinnasta. Luonto reitin varrella on metsää, peltoa ja vesistöä.

Metsä on tyypillistä havumetsää rehevämpää. Alueella on runsas lintulajisto. Aulangolla tavattuja vanhojen metsien lintulajeja ovat muun muassa pohjantikka, viirupöllö ja puukiipijä. Sienestäjille ja marjastajille on myös mainiot maastot. Luonnonsuojelualueelta löytyvät lähes kaikki Suomessa luonnonvaraisena esiintyvät jalopuulajit.

Hyvä tietää

Polku on helppo liittää Aulangon alueen muihin reitteihin. Reitti on pyöräiltävissä hiekkatieosuuksilla. Myös pidempi pyöräilyreitti kulkee Aulangon läpi. Luonnonsuojelualueelta löytyy talvisin kaksi valaistua hiihtoreittiä, joissa on valaistus klo 22 asti. Reitit ovat pituudelta 4,5 ja 6,5 km. Myös Aulangonjärven jäälle ajetaan talvisin 5 km latu. Myös melonta, uiminen, kalastus ja ratsastus ovat mahdollisia alueella.

Aloituspaikalla, Aulangon ulkoilumajalla on nuotiokota ja reitin varrella on myös muita tulentekopaikkoja. Ulkoilumajalla on myös kahvila, vuokrattava sauna sekä vuokrattavia liikuntavälineitä.Reitin varrella on kolme uimapaikkaa: Aulangon ulkoilumajalla (myös talvisin), Aulangonjärven Kihtersuolla sekä Lusikkaniemessä (laituri). Aulangonjärven pohjoispäässä sijaitsee Aulangon Lomakylä, jossa mm. lomamökkejä, päärakennus, sauna ja retkeilymaja. Järven eteläpuolella on komea Aulangon näkötorni, josta aukeaa hulppeat näkymät Vanajaveden laakson kansallismaisemaan.

Vaativuus

Reitin kaakkoisosassa on pitkospuut. Sateella reitille muodostuu mutaisia kohtia ja polulla sekä pitkospuilla voi olla liukasta. Veden kestävät jalkineet ovat tällöin tarpeen. Muutoin reitillä toimii normaali retkeilyvarustus. Reitti on kuljettavissa ympärivuoden. Nousu Käärmekalliolle on reitin vaativin osuus.

Reitin alkuun

Reitin lähtöpiste on Aulangon ulkoilumaja, Aulangolle on helppo tulla joko omalla autolla tai julkisilla kulkuneuvoilla.

Lähtöpiste:
Linnanen 75
13220 Hämeenlinna
N61 01.695 E24 27.722

Helsinki – Tampere-moottoritieltä (valtatie nro 3) sekä Turku – Lahti-valtatieltä (valtatie nro 10) on viitoitus Aulangolle. Hämeenlinnan kaupungin sisäisen liikenteen linja-autot 2, 13, 17 ajavat Hämeenlinnan keskustasta Hotelli Aulangolle.

Nähtävyydet

 

Katso kuvagalleria Aulangon luontopolulta:
Galleriakuvake