Tammela, Hyypiön reitti, 5,9 km

FORSSA

5,9 km

Keskivaativa

Hyypiön reitti kulkee Liesjärven kansallispuistossa, joka on osa Hämeen järviylänköä. Hämeen järviylänkö on karua saloseutua, jonka maisemia hallitsevat metsäiset rannat. Kauniiden rantojen lisäksi alueella on eri-ikäisiä metsiä ja arvokkaita suoalueita. Hyypiön reitti on mainio päiväretkikohde.

  • Kesto: Noin 2 tuntia
  • Reittimerkinnät: Reitti on merkitty oranssein neliöin.
  • Soveltuvuus: Reitillä on joitakin liukkaita kohtia ja reitin pinta vaihtelee. Aloitteleville retkeilijöille ja lapsiperheille.

Reittikuvaus

Hyypiön reitti lähtee Pirttilahden pysäköintialueelta. Polku lähtee aluksi kohti Kyynäränharjua. Alussa reittiä ympäröi rehevä metsämaisema ja lehtomainen kasvillisuus. Kun polku ylittää Kanteluksentien, se muuttuu vaihtelevaksi sekä maastoltaan että maisemiltaan. Polku nousee Hyypiönkalliolle, jossa voi levähtää ja ihailla maisemia Tapolanjärvelle päin. Reitti kulkee Siltalahden venevalkaman kautta takaisin Kanteluksentielle.

Koko kansallispuiston alue on tuuheiden metsien ja pienten soiden peitossa. Alueella kasvaa puolukkaa ja mustikkaa. Hyypiön reitin varrella on aarniometsää ja kauniita jäkäläkohtia. Kyynäränharju erottaa toisistaan kaksi järveä, Liesjärven ja Kyynäräjärven. Kyynäräharjulta aukeaa komeat näköalat järvien yli. Metsät ja rantapuustot ovat muun muassa tikkojen suosiossa. Myös harvinainen liito-orava on Liesjärven kansallispuiston asukki.

Hyvä tietää

Liesjärven polkuverkosto on osa yli 200 km:n mittaista Hämeen Ilvesreittiä.
Myös Härkätien pyöräilyreitti kulkee Kansallispuiston läheltä.

Aloituspisteellä on pöytä ja penkit sekä kuivakäymälä. Toinen reitin kuivakäymälä sijaitsee Korteniemen perinnetilalla. Reitin levähdyspaikoista toinen sijaitsee Hyypiönkalliolla.

Puiston alueella ei ole kahvila- tai kauppapalveluita. Hämeen luontokeskus sijaitsee noin viiden kilometrin päässä kansallispuiston pohjoisosasta ja luontokeskuksessa on kahvio. Lähimmät palvelut sijaitsevat Tammelan ja Forssan keskuksissa. Liesjärveltä on Forssaan 25 km ja Tammelaan 23 km.
Kyynäräjärven rannassa on vuokrattavia hirsikämppiä. Korteniemen perinnetilalla on savusauna, jota voi vuokrata.
Telttailla voi Savilahden telttailualueella, Peukalolammin laavulla sekä Kaksvetisen kodalla. Savilahdessa on myös nuotiopaikka ja käymälä.
Kyynäränjärven rannassa on vuokrattavia tupia.
Vesipisteet sijaitsevat Kyynäränharjun pohjoispäässä Harjunsaunan pihapiirissä sekä Korteniemen pihassa.

Vaativuus

Reitti on vaativuudeltaan keskivaikea, mutta se sopii aloitteleville retkeilijöille ja lapsiperheille.
Vaelluskengät ovat suositeltavat ja märkänä aikana kannattaa varautua vedenpitävin jalkinein. Hyypiönkalliolla on haastavia ja liukkaita kohtia kostealla säällä.

Reitin alkuun

Kanteluksentie 217
31380 Tammela
N60 40.989 E23 50.588

Nähtävyydet

  • Kaunis Kyynäränharju
  • Reitin varrella voi tutustua Korteniemen perinnetilaan, jossa on kesäisin kotieläimiä ja jossa viljellään vanhoja lajikkeita perinteisin menetelmin. Talon töihin saa osallistua kuka tahansa ja kasvukauden aikana siellä järjestetään työnäytöksiä ja talkoita.
  • Liesjärven alueella voi lodjata. Lodjauksessa etsitään maastoon kätkettyjä laatikoita johtolankojen avulla. Lohdjauksessa pääsee testaamaan luontotietoutta, suunnistustaitojaan ja tutustuu uusiin hienoihin luontopaikkoihin.

 

Katso kuvagalleria Hyypiön reitistä:
Galleriakuvake