Loppi, Iso-Melkuttimen reitti, 6,9 km

LOPPI

6,9 km

Helppo

Iso-Melkutin -järven ympäri kiertävä vaellusreitti polveilee karulla saloseudulla, Hämeen järviylängöllä. Kauniiden rantojen lisäksi alueella on eri ikäisiä metsiä ja arvokkaita suoalueita. Iso-Melkuttimen reitti on oivallinen päiväretkikohde koko perheelle.

  • Kesto: Noin 3 tuntia
  • Reittimerkinnät: Reitti on merkitty Hämeen Ilvesreitin tavoin keltaisin Ilves-tunnuksin järvelle asti. Järven ympäri kulkeva lenkki on merkitty sinisen merkein.
  • Soveltuvuus: Sopii myös aloitteleville retkeilijöille.

Reittikuvaus

Iso-Melkuttimen reitti on merkitty hyvin ja maasto on helposti kuljettavaa kangasmetsää. Reitin alkuosa on helppokulkuinen ja polku kulkee leveänä. Muutaman kilometrin jälkeen polku muuttuu hetkellisesti vaikeakulkuisemmaksi. Reitin puolivälissä on jyrkempää mäkimaastoa. Reitin varrella on paikoin suomaisemaa ja myös järven rantaa. Reitin loppupuolella polku kulkee metsän siimeksessä.

Iso-Melkuttimen luonto on jääkauden muokkaamaa harjumetsää ja tyypillistä alueelle on ns. paisterinteet eli etelään avautuvat kuivat rinteet, joissa kevätkukat näkyvät ensimmäisenä. Melkuttimien rannat ovat säilyneet suhteellisen rakentamatta. Alueella on uhanalaisia ja harvinaisia kasvi- ja eläinlajeja.

Melkuttimien alueella voi uida melkein jokaisen järven rannassa. Iso-Melkuttimen itäpäässä on matalarantainen uimapaikka. Alueella voi myös kalastaa ja marjastaa.

Hyvä tietää

Hämeen Härkätien pyöräilyreitti sivuaa Melkuttimien aluetta pohjoispuolelta.

Melkuttimien reitit ovat osa yli 200 km:n pituista Hämeen Ilvesreittiä.

Iso-Melkuttimessa voi myös sukeltaa ja järvi soveltuu siihen hyvin, koska se on erittäin kirkasvetinen. Itäpäässä on laituri ja portaat sukeltamista varten.

Vaativuus

Reitti on vaativuudeltaan helppo ja sopii myös aloitteleville retkeilijöille. Reitin voi kiertää myös vain järven ympäri, jolloin sen mitaksi tulee 5,3 km.

Kevyet jalkineet ovat riittävät, mutta sadesäällä on suositeltavaa valita vedenpitävät kengät. Kallio ja kivikko-osuudet ovat liukkaita märällä kelillä.

Iso-Melkuttimen itäpäässä on yksi tulentekopaikka, kaksi laavua ja kuivakäymälä. Länsipäästä löytyy yksi laavu, tulentekopaikka ja kuivakäymälä. Melkuttimilla ei ole kaivoa, joten juomavesi kannattaa tuoda mukana.

Laavuissa voi myös yöpyä. Telttailla kannattaa laavujen ympäristössä ja suojata muuta maastoa kulumiselta. Alueella on myös maksullisia majoituspalveluita.

Lähin ravintola ja kahvila sijaitsevat Räyskälän Ilmailukeskuksessa. Lähin kauppa on noin 2,5 km:n päässä Iso-Melkuttimen pysäköintialueelta. Muut palvelut löytyvät Lopen keskustassa, jonne on matkaa noin 25 km.

Reitin alkuun

Iso-Melkuttimen reitille pääsee Tauluntien varressa olevalta pysäköintialueelta. Pysäköintialueelta on noin 900 metriä rantaan.

Tauluntien pysäköintialue
Tauluntie 146
12820 Loppi
N60 44.350 E24 05.893

Melkuttimet sijaitsevat Tammelan ja Lopen kuntien alueella Hämeen Härkätien (nro 2824) eteläpuolella.

Autolla lännestä tultaessa Pori-Helsinki -tieltä (nro 2) käännytään Hämeen Härkätielle, josta käännytään Tauluntielle (nro 13623). Idästä tultaessa Lopen kuntakeskuksen kohdalta Räyskälän kantatietä (nro 54) ja käännytään Rautakoskentielle (nro 2832) ja siitä 6 km:n päässä käännytään Räysläkäntielle (nro 13623) ja ajetaan 4,5 km Tauluntien (nro 13623) risteykseen.

Muutama linja-autovuoro kulkee Lopelta läheiselle Räyskälän lentokeskukselle, josta Iso-Melkuttimen rantaan pysäköintialueelle kertyy kävelymatkaa parisen kilometriä.

Nähtävyydet

  • Lähellä sijaitsee Räyskälän lentokenttä, jossa järjestetään erilaisia tapahtumia.
  • Kehrääjä-linnun ääni on tuttu illan hämärtyessä Melkuttimilla.

 

Katso kuvagalleria Iso-Melkuttimen reitistä:
Galleriakuvake

Kartat ja oppaat

Lataa tulostettava reittiesite:

Iso-Melkuttimen reitti reittiesite

Metsähallituksen retkikartta-portaali

Hämeen Järviylängön kartta

Maastokartta L421 ja L422

Hämeen järviylängön ulkoilukartta

Karttoja voi ostaa  Hämeen luontokeskuksesta, Karttakeskuksesta ja kirjakaupoista.

Linkit

Hämeen virkistys-
alueyhdistys ry
Niittykatu 5
13100 Hämeenlinna
Puh. 03-647 401

Lopen kunta

Visit Loppi

Sukellusvideo kirkkaalta Iso-Melkutin järveltä