Helsinki – Lappeenranta, Itäinen Kuninkaantie 330 km

HELSINKI-PORVOO-KOTKA-LAPPEENRANTA

330 km

Keskivaativa

Itäinen Kuninkaantie kulkee halki historiallisten, omaleimaisten pikkukaupunkien ja kylien  merenlahden poukamia sivuten kohti itärajaa ja Saimaata.  Itäisen Suomenlahden kansallispuisto on upea retkikohde ja  loppumatkasta reittiä värittävät historialliset Salpalinjan kohteet.

Välimatkoja
Helsinki – Porvoo 62 km
Porvoo – Loviisa 45 km
Loviisa – Kotka 62 km
Kotka – Hamina 29 km
Hamina – Virolahti/Miehikkälä 48 km
Virolahti/Miehikkälä – Lappeenranta 84 km
Lisäksi:
Saimaan kanava ja Nuijamaan raja-asema 70 km

Reittikuvaus

part of outdooractive

Porvoon, Loviisan, Kotkan, Haminan  ja Lappeenrannan idylliset kaupungit, monet historialliset kohteet ja upeat luonnonnähtävyydet tarjoavat ikkunan Suomen värikkääseen historiaan kahden valtakunnan välissä. Tsaarien aikainen Venäjä ja Ruotsi-Suomen hovi ovat vuoronperään rakentaneet kaupunkeja, linnoituksia ja muuttaneet alueen ilmettä näköisekseen. Itsenäisen Suomen puolustukseen liittyy toisen maailmansodan aikainen Salpalinja, jonka massiiviseen rakennustyöhön ja kohteisiin voit tutustua Virolahden ja Miehikkälän Salpakeskuksessa.

Itäisen rannikkomme vesistöt ovat harvinaisen rikkaat ja moni-ilmeiset. Matkalle mahtuu merta, pieniä järviä, kuohuvia koskia, jokia ja lopulta avarana kimmeltävä Saimaa. Meriretkelle voi lähteä useimmista kaupungeista. vierailukohteina esim. Itäisen Suomenlahden kansallispuistoSvartholman linnoitus tai Kotkan Kaunissaari.

Reitin varrella oleva Virolahti on lintujen päämuuttoreitin kohdalla ja toukokuun lopulla Suomenlahtea pitkin matkaa miljoonia lintuja kohti arktisia pesimäalueitaan.  Suoluonnostaan tunnettu pikkuruinen Valkmusan kansallispuisto ja Saimaan rantamaisemat matkan päätepisteessä ovat mieleenpainuvia kokemuksia. Lappeenrannasta voi tehdä myös retken Saimaan kanavaa pitkin Nuijamaan raja-asemalle.

Hyvä tietää

Haminaan saakka ajetaan rauhallisia, päällystettyjä teitä pitkin eikä vaativia nousujakaan juuri ole. Matkan voi jakaa lyhyisiin päivämatkoihin, ja varata aikaa kohteisiin tutustumiseen ja uimarannoilla pysähtymisiin, joten sitä voi suositella lapsiperheillekin. Haminan jälkeen alkaa vaativampi osuus, tie on rauhallinen, mutta palveluiden määrä vähenee. Tämä osuus kannattaa suunnitella etukäteen ja varata majoitukset.

Meriretkeilyyn on paljon mahdollisuuksia reitin varrella eri kaupungeista. Aikatauluja löytyy kaupunkien matkailutoimistojen sivuilta ja oheisista linkeistä.

Reitin alkuun

Matkan voi aloittaa Itä-Helsingistä matkustamalla metrolla Puotilaan. Reitin voi myös helposti jakaa osiin kaupunkien välisen vilkkaan bussiliikenteen ansiosta. Kotkasta voi palata junalla takaisin Helsinkiin Kouvolan kautta. Kotkasta voi myös pyöräillä Kymijoen vartta pitkin Kouvolaan, samoin Haminasta on pyöräreitti Kouvolaan.

.

 

.

 

 

 

Nähtävyydet

 

Kartat ja oppaat

Retkeily GT Etelä-Suomi

Fillariopas Helsingistä Itään

Linkit

Porvoon matkailuneuvonta

Loviisan matkailutoimisto

Strömforsin ruukki

Kaakko135 -portaali. Kotkan, Haminan, Pyhtään, Miehikkälän ja Virolahden matkailuportaali.

Salpakeskus -internetsivut

Lappeenrannan seudun matkailuneuvonta

GoSaimaa, Etelä-Karjalan matkailuportaali.

Kaakon pyöräilykartta

Risteilyjä:

  • M/S J.L Runeberg liikennöi Helsingin ja Porvoon välillä sekä heinäkuussa kerran viikossa Loviisaan.
  • Royal Line Oy liikennöi Helsingin ja Porvoon välillä.
  • Metsolan Merimatkat, Erilaiset risteilyt Kotkasta Kaunissaareen
  • MeriSet, Risteilyt Haminasta Ulkotammioon ja Tammioon