Savitaipale, Jääkauden jäljet – kivikauden ihminen, 15,3 km

SAVITAIPALE

15,3 km

Keskivaativa

Reitti kulkee jääkauden leimaamassa maastossa. Matkan varrella on hyvin erilaista metsää, mutta kangasmetsä ja harjumaisema ovat selkeästi hallitsevassa osassa. Kuolimo tarjoaa kirkasvetisen järvimaiseman ja Kuolimon rantaa pitkin kulkeva polku kuuluu reitin kauneimpiin osuuksiin. Hiljaisessa metsässä näkyy säikkyjä oravia ja sattumalta kulkija saattaa törmätä jopa metsoon.

  • Kesto: 1 päivä
  • Reittimerkinnät: Reitin alussa sekä laavuilla on infotaulu reitistä. Reitin varrella on opasviitat sekä reitti on merkitty selkeästi punaisin merkein. 
  • Soveltuvuus: Reitti sopii pidempää reittiä etsivälle. Reitin voi  myös kulkea lyhyempänä, noin 11 km mittaisena. 

Reittikuvaus

Reitti alkaa Lepänkannon virkistysalueelta Kuolimon rannalta. Lepänkannossa on pitkä kaunis hiekkaranta ja nuotiopaikka. Kohta Lepänkannon jälkeen polku johtaa metsään kapean ja jyrkän harjun päälle. Matkan varrella on infotauluja kertomassa jääkaudesta ja kivikauden ihmisen elämästä. Ennen Rovastinojaa kävellään Kuolimon rantoja pitkin ohuella polulla ja pitkospuilla. Rovastinoja on turvemaja, joka on rakennettu vanhaan kivikautiseen tyyliin turpeesta, puusta ja eläinten taljoista. Rovastinojalta jatketaan metsäauto- ja hiekkateitä pitkin.

Pomperin kierroksen kyltille tultaessa pitää päättää oikaiseeko vai kulkeeko koko reitin Pomperin kierros mukaan luettuna. Kierroksesta tulee noin 4 km lisää pituutta reitille. Kierros kulkee hiekkateitä ja ohutta polkua pitkin Pomperin peltoja kiertäen. Kierroksen varrella on myös vanha tervahauta. Lepänkannonpolun ja -tien risteyksestä palataan taas samalle reitille, päättipä oikaista tai kiertää koko reitin. Tästä eteenpäin reitti kulkee kangasmaastossa pääosin hiljaista hiekkatietä pitkin. Vastaan tulee myös herkkä lehtomaisema.

Hyvä tietää

Säänjärven retkipolku kulkee Mikkelintien eteläpuolella. Savitaipaleella Partakosken lähellä kulkee myös n. 9 kilometriä pitkä Orrainpolku. Savitaipaleelta voi aloittaa myös Kuolimon kierroksen melontareitin ja  Länsi-Saimaan pyöräilyreitin.

Kuljettuaan 7,2 km reitin alusta täytyy olla tarkkana, että kääntyy Pomperin kierrokselle, jos haluaa kävellä koko reitin. Jääkauden jäljet -kyltti johtaa oikoreitille.

Reitti kulkee välillä korkealla harjun päällä. Pomperin kierroksella lyhyt osuus kulkee vilkkaan Mikkelintien varressa. Reitti on pitkä ja taukopaikkoja on vain alussa ja Rovastinojalla.

Vaativuus

Reitti kulkee alussa pääosin ohutta polkua ja metsäautoteitä pitkin Rovastinojan laavulle asti. Sen jälkeen jatketaan pienillä hiekkateillä, ajoittaisilla poluilla sekä pitkospuilla. Reitin alkuosassa on kaksi lyhyttä ja jyrkkää 35-40 prosentin nousua, mutta muuten reitillä on melko vähän korkeusvaihteluita ja sillä on helppo kulkea.

Reitin alkuun

Lepänkannon virkistysalue, parkkipaikka
Myllylammentie 311
54800 Savitaipale
N61 12.518 E27 36.607

Nähtävyydet

  • Kirkasvetinen Kuolimo-järvi
  • Lepänkannon ranta
  • Rovastinojan kivikautinen asuinpaikka, ennallistettu asumus
  • Kivikaudesta ja alueen luonnosta kertovat tietotaulut
  • Jääkauden muovaama kangasmaasto

 

Katso kuvagalleria Jääkauden jäljet – kivikauden ihminen reitistä:
Galleriakuvake

Kartat ja oppaat

Lataa tulostettava reittiesite:

Jääkauden jäljet - kivikauden ihminen reittiesite

Reitti Etelä-Karjalan maakuntaportaalissa

Reitti Suomen muinaispolut –sivustolla

Majoituspaikat

Olkkolanhovi – kartanohotelli

Kantrihostelli 

Vaelluspalvelut

Lepänkannon virkistysalue 

Rovastinoja 

Linkit

Etelä-Karjalan maakuntaportaali 

Retkeilijän Etelä-Karjala 

Lappeenrannan ja Imatran matkailusivusto GoSaimaa 

Lappeenrannan seudun matkailuneuvonta
Valtakatu 37, 53100 Lappeenranta
+358 (0)5 667 788
lappeenranta@gosaimaa.com

Imatran seudun matkailuneuvonta
Lappeentie 12, 55100 Imatra
+358 (0)5 235 2330
imatra@gosaimaa.com