Heinola-Vuolenkoski, Juustopolku, 17,2 km

HEINOLA, VUOLENKOSKI

17,2 km

Keskivaativa

Kuusimetsän suojissa kulkeva Juustopolku on vanha yhdysreitti Heinolasta Vuolenkoskelle. Sen sadunomainen tunnelma rauhoittaa kulkijan mielen ja polkua pitkin taivaltaessa arjen huolet unohtuvat. Vuosittain järjestettävästä Juustopolkutapahtumasta lisää tietoa Suomen Ladun sivuilta.

  • Kesto: 1 päivä
  • Reittimerkinnät: Reitti on merkitty valkoisin maalimerkein, joita on puissa, kivissä, maassa, viitoissa ja pitkiksi jätetyissä kannoissa. Reitin varrella on useita viittoja. 
  • Soveltuvuus: hyväkuntoiselle vaeltajalle

Reittikuvaus

Juustopolku alkaa Heinolasta Jyrängön kaupunginosasta Konniveden rannalta. Vaellusreitti sukeltaa alkumatkasta kuusimetsikön sadunomaiseen tunnelmaan. Polku on paikoin leveä ja sitä on helppo seurata. Ennen Korvenlammen laavua se ylittää metsäautotien muutaman kerran. Noin kilometri laavun jälkeen reitti kulkee hetken sähkölinjojen alla ja pian niiden jälkeen pätkän metsäautotietä pitkin. Maasto vaihtelee ja matkan varrella näkyy ihmisen jättämät jäljet, hakkuuaukeat ja metsäautotiet. Polku sukeltaa takaisin kuusimetsän siimekseen ja välillä maisema vaihtuu jäkälän peittämiin kallioihin, lehtoihin ja kanervikkoihin. Toisen laavun jälkeen polku alkaa pikkuhiljaa laskea alaspäin. Loppumatkasta metsän puiden lomasta vilahtaa asutusta ja lopulta polku vaihtuu ruohon peittämäksi metsäautotieksi, jota pitkin viimeiset kilometrit kävellään. Reitti päättyy Vuolenkosken kylälle. Vuolenkosken urheilukentällä on myös laavu sekä ulkowc.

Matkan varrella on kaksi laavua, kauniilla näköalapaikalla sijaitseva Korvenlammen laavu ja metsän siimeksessä sijaitseva Kupparinkiven jälkeen tuleva laavu. Korvenlammen laavulle on reitiltä matkaa noin 300 m. Lähtöpaikalta laavulle on matkaa noin 3,8 km. Kupparinkiven laavulle tulee lähtöpaikasta matkaa noin 9 km ja se sijaitsee aivan reitin varrella. Lisäksi reitin varrella on nuotiopaikkoja. Polun varrella on paljon hyviä marjastus- ja sienestyspaikkoja.

Hyvä tietää

Reitiltä on useita liittymäreittejä Vierumäelle. Sähköinen reittikartta löytyy Heinolan kaupungin sivuilta. Reitille syntyy sateisella säällä lätäkköjä. Syksyisin järjestetään Juustopolku-vaellus, jolloin reitin molempiin päihin on järjestetty bussikuljetus takaisin lähtöpisteeseen.

Vaativuus

Polku nousee alkumatkan loivaa ylämäkeä muutaman kilometrin ja matkan varrella on joitain pitkospuita. Helposta reitistä tekee vaativamman reitin pituus ja kumpuileva maasto. Reitti on helppo seurata, mutta muutamien metsätyömaiden kohdalla on oltava tarkkana, ettei kadota valkeita maalimerkkejä silmistään.

Reitin alkuun

Juustopolun voit aloittaa Heinolan keskustasta kävellen Tamppiojankatua pitkin Muikkuapajanlahdelle, josta reitti alkaa.

Tamppilahdenkatu 35
18150 Heinola
N61 11.309 E26 02.207

Vuolenkoskella reitin voi aloittaa Vuolenkosken koululta tai urheilukentältä ja näihin molempiin saa myös auton parkkiin.

Vuolenkosken koulu
Vuolenkoskentie 1298
19160 Iitti
N61 05.076 E26 08.902

Vuolenkosken urheilukenttä
Herrojentie 12
19160 Iitti

Heinolaan pääsee Express-bussilla Helsingistä ja pois on jäätävä Jyrängön pysäkillä sekä käveltävä Yhdyskadulta Muikkuapajankadulle, joka johtaa reitin lähtöpaikalle. Vuolenkoskelle ei ole julkisia liikenneyhteyksiä.

 

Nähtävyydet

  • Kupparinkivi

 

Katso kuvagalleria Juustopolusta:
Galleriakuvake