Karjalohja, Karkalin luontopolku, 5,2 km

KARKALIN LUONNONPUISTO, KARJALOHJA

5,2 km

Keskivaativa

Karkalintie 1035Karkalin luontopolku on ainutlaatuinen lehtoalue, joka sijaitsee Lohjanjärveen työntyvällä Karkalinniemellä Karkalin luonnonpuistossa . Vuodenajan vaihtelut kevätvuokoista syksyn ruskaan ovat näkemisen arvoiset.

  • Kesto: Noin 2 tuntia
  • Reittimerkinnät: Reitti on merkitty keltaisin merkein
  • Soveltuvuus: Lapsiperheille

Reittikuvaus

Reitin alkupään on helppokulkuinen. Etelärannalla on uimapaikka ja veneen maihinnousupaikka. Niemenkärjessä kuljetaan vaikeakulkuista rantakivikkoa pitkin ja ylitetään muutamia mäkiä. Mäen päällä on Arkkipiispa Johanssonin huvimajan aluskivet. Paikalla on nykyään pöytä ja penkit tauon pitämiseen. Reitin luontoa hallitsevat pähkinälehdot ja lehmusmetsiköt. Alueen linnusto on runsas. Vaellusreitin varrella maisemat ovat metsäisiä, mutta myös rantaa, kallioita ja pieni metsäniitty näkyy reitillä.

Hyvä tietää

Luonnonpuistossa on kuljettavissa 0,5, 1, 2 tai 6 km:n lenkit. Luonnonpuiston alueella on Hanski-Hakin luontopolku, joka lähtee samalta pysäköintialueelta. Luontopolulla on kohdeopasteita alueen puulajeista, niittykukista ja eläimistöstä. Luonnonpuistossa ei saa poistua merkityltä reitiltä, tehdä tulta eikä poimia sieniä tai marjoja. Pysäköintialueen yhteydestä sekä läheltä Karkalinniemen kärkeä löytyvät pöytä ja penkit eväiden syöntiä ja taukoa varten. Pysäköintialueen yhteydessä on myös käymälä.

Karkalin luonnonpuistossa käydessa voi tutustua myös Torholan luolaan, joka sijaitsee Karkalintien läheisyydessä, noin 3 km ennen luonnonpuistoa. Luolalle vievän polun aloituskohta on merkitty viitalla Karkalintien varteen.

Läntisen Kuninkaantien pyöräilyreitti kulkee Lohjan lävitse.

Vaativuus

Alkupään lyhyet lenkit ovat helppokulkuisia, mutta pidemmän lenkin keskivaihe on vaikeakulkuinen. Silloin polku kulkee kivikkoista mäkeä ylös ja alas.

Reitin alkuun

Lähtöpiste:
Karkalin luonnonpuisto
Karkalintie 1035
08100 Lohja
N60 14.662 E23 48.893

Lähin linja-autopysäkki (Karkali th) sijaitsee Lohja – Sammatti -tien varressa, noin 8 km päässä luonnonpuistosta.

SEURAA MEITÄ

Tietoa retkeilystä ja uusista reiteistä Etelä-Suomessa Facebook-sivuillamme!

Tilaa retkeilyartikkeleitamme ilmaiseksi sähköpostiisi!

 

 

Nähtävyydet

  • 1900 -luvun vaihteessa Karkalinniemi oli Arkkipiispa Johanssonin kesäpaikka. Pähkinänkeruuretkiä varten hän rakennutti niemen kärkeen huvimajan. Nykyään huvimajasta on jäljellä aluskivet ja paikalla on pöytä ja penkit, joiden ääressä voi syödä eväitä ja aistia historiallista tunnelmaa
  • Keväällä maa on upeasti vuokkojen peitossa
  • Laajat pähkinälehdot ja näyttävät lehmusmetsät

 

Katso kuvagalleria Karkalin luonnonpuistosta:
Galleriakuvake


Video Karnaistenkorvesta ja Karkalin luontopolulta: