Kouvola, Ketunlenkki, 5,0 km

KOUVOLA

5 km

Keskivaativa

Ketunlenkki on noin 5 kilometrin mittainen mielenkiintoinen reitti Repoveden kansallispuistossa. Matkan alussa ylitetään jännittävä Lapinsalmen riippusilta sekä reitin loppupuolella Määkijänsalmi Ketunlossilla. Katajavuorelle kivutaan yli 200 porrasta lähes pystysuoraa rinnettä ylös laelle, josta avautuu huima näköala Repoveden vesistöön. Näitä maisemia ihaillessa mielikin lepää. Reitti kulkee halki vaihtuvien metsien ja monimuotoisen luonnon jättäen varrelleen kaksi kaunista taukopaikkaa. Määkijänniemessä ehtii vielä ihmetellä ennallistettua metsää, joka poltettiin vuonna 2008.

  • Kesto: Noin 2 tuntia
  • Reittimerkinnät: Merkitty oranssein maalimerkein puihin.
  • Soveltuvuus: Reitti soveltuu myös lapsiperheille.

Reittikuvaus

Reitti alkaa Lapinsalmen pysäköintialueelta leveähköllä polulla Lapinsalmen riippusillalle. Riippusilta on 50 metriä pitkä ja se yhdistää Lapinsalmen itä- ja länsipuolet toisiinsa. Sillan kupeessa itäpuolella veden äärellä on Lapinsalmen taukopaikka. Riippusillalta matka jatkuu Katajavuorelle ja sen valloitukseen. Huipulta avautuu yksi upeimmista Repoveden näköaloista. Katajavuoren jälkeen laskeudutaan ajoittain kivikkoista polkua pitkin Katajajärven äärelle ja siitä edelleen kohti Kapiaveden taukopaikkaa metsän vaihdellessa kuivan kangasmetsän ja sammalpäällysteisen vanhan kuusimetsän välillä. Matkan jatkuessa reitti muuttuu hyvin kivikkoiseksi Terrivuoren juurella sen kohotessa jylhänä kalliovuorena Terrilahden rannalla. Määkijänniemessä reitti kulkee halki ennallistetun metsän aina Ketunlossille saakka. Metsää poltettiin Määkijänniemessä vuonna 2008. Lossi ylittää Määkijänsalmen, jonka jälkeen reitti seurailee järven rantaa sorapolulla. Polku muuttuu soratieksi, joka vie Lapinsalmen parkkipaikalle. Lossilta parkkipaikalle matkaa on noin puoli kilometriä.

Hyvä tietää

Reitti on helppo yhdistää Repoveden kansallispuiston omiin reitteihin esimerkiksi Kaakkurin kierrokseen (24 km) tai vanhan Valkealan ulkoilureittiin. Reitti on kuljettavissa vain sulan veden aikaan, koska Ketunlossi nostetaan talveksi pois vedestä. Repovedellä retkeillään kestävän luontomatkailun periaattein, eikä roska-astioita ole. Retkeilijä vie siis omat roskansa pois luonnosta. Omat WC-paperit kannattaa myös varata mukaan. Reitillä ei ole juomavesipisteitä, mutta 200 metriä reitistä sivussa olevalla Määkijän taukopaikalla on kaivo. Reitillä pärjää lenkkikengilläkin, mutta vaelluskengät ovat lenkkikenkiä tukevampi vaihtoehto epätasaisessa maastossa. Kapiaveden taukopaikalle voi myös oikaista Lapinsalmen taukopaikalta, jolloin näiden välille jää matkaa noin puoli kilometriä. Reitti on esteetön P-paikalta Ketunlossille.

Vaativuus

Reitti on keskivaativa. Reitillä on juurakkoisia ja ajoittain kivikkoisia melko vaativia polkuja. Reitille mahtuu myös riippusillan ylitys sekä huima kipuaminen Katajavuorelle portaita pitkin. Kapiaveden taukopaikan jälkeen tulee joitakin pahoja kivikoita kun polku kulkee Terrivuoren juurella. Reitin lopulla on Määkijänsalmen ylitys Ketunlossilla, joka on kahdeksan hengen vetolautta. Päällystetyn vaijerin vetäminen onnistuu myös yksinkin. Ketunlenkillä on 2 tulentekopaikkaa sekä yksi taukopaikka 200 metrin päässä reitistä, joten taukopaikkoja on kohtuullisen paljon reitin pituus huomioiden.

Reitin alkuun

Repoveden kansallispuisto Lapinsalmi Riippusillantie 55 47910 Hillosensalmi

Nähtävyydet

  • Lapinsalmen riippusilta
  • Ketunlossi
  • Katajavuori

Katso kuvagalleria Ketunlenkiltä:
Galleriakuvake

 

Vaellusvideo Repoveden kansallispuistosta:

Kartat ja oppaat

Lataa tulostettava reittiesite:
Ketunlenkki reittiesite

Lisää tietoja Repoveden kansallispuistosta Luontoon.fi -sivuilta.

Repoveden ulkoilukartta (Karttakeskus, 1:20 000)

Metsähallituksen 2013 Repovesi- repäisykartta.

Kouvolan ulkoilukartta (1: 55 000)

Karttoja voi tiedustella Kouvolan matkailutoimistosta, Karttakeskukselta tai Metsähallituksen Luontoon.fi- verkkokaupasta.

Metsähallituksen Retkikartta.fi 

Majoituspaikat

Repoveden kansallispuistosta löytyy varauskotia ja vuokrakämppiä. Ketunlenkkiä läheisimpänä on Määkijän varauskota. Lisätietoja ja varaukset Repoveden kansallispuiston sivuilta. Myös Tervarummun sivuilla on lisää tietoa varauskodista.

Vaelluspalvelut

Repovesikeskus, majoitus-, opas- ja ohjelmapalvelukeskus, myös kalastus. myynti@repovesikeskus.fi puh +358 44 781 7411

Tervarumpu, majoitus, sauna, välinevuokraus, ohjelmapalvelut ja opastukset. info@tervarumpu.fi, puh. +358 400 718 248

Kuutin Kolo, myynti@kuutinkolo.fi
puh. +358 400 551 530.

Seikkailuviikari Oy, info@seikkailuviikari.fi, puh. +358 500 862 862.

Linkit

Orilammen lomakeskukselta vesibussi Repovedelle Suomen Kultareittiä. Repovedellä sillä on neljä pysäkkiä: Lapinsalmella, Karhunlahdessa, Kuutinkanavalla ja Mustalamminvuorella.

Lisätietoja: info@orilampi.com, puh. (05) 389 881. Kouvolan matkailu Kauppalankatu 5, 45100 Kouvola Puh. +358 20 615 5295 matkailu@kinno.fi