Helsinki – Hanko, Kuninkaantietä Hankoon, 163 km

HELSINKI-KIRKKONUMMI-INKOO-TAMMISAARI-HANKO

163 km

Helppo

Retki johdattaa Kuninkaantietä kohti Hankoa. Matka alkaa Helsingin rantoja seuraillen Espoon kauniille Rantaraitille edelleen maaseudun rauhaan. Matkan varrella on viehättäviä tutustumiskohteita, jotka kertovat tarinoitaan rannikon monivaiheisesta historiasta, on linnoja, ruukkeja, kartanoita ja museoteitä. Idylliset pikkukahvilat houkuttelevat pysähtymään, lahdenpoukamat ja niemenkärjet tarjoavat luonnonkauniita taukopaikkoja veden äärellä. Raasepori ja Hanko ovat todella viihtyisiä ja omaperäisiä kesäkaupunkeja.

Kesto: 4 pv

Välimatkoja:
Helsinki – Kirkkonummi 42 km
Kirkkonummi – Inkoo 31 km
Inkoo – Tammisaari 46 km
Tammisaari – Hanko 44 km

REITTIKUVAUS

part of outdooractive

Merellinen Helsinki näyttää kauneimmat puolensa matkan alkutaipaleella. Rantoja seuraileva reitti kulkee Kaivopuiston rantaa kohti Lauttasaarta ja edelleen Espoon hienoimmille hienoimmille rannoille. Espoon Rantaraitin varrella varrella on lähes sata kiinnostavaa kohdetta, jotka kertovat Espoon luonnosta, kulttuurihistoriasta ja rakennuskannasta sekä jo unohtuneita anekdootteja menneestä rannikkoelämästä. Kaupunkien vilske jää taakse, kun suunnataan maalaismaisemissa kohti Kirkkonummea. Lehtipuiset metsät ja laajat peltoaukeat vaihtelevat mäkisen reitin varrella. Reitin varrella on myös kalliomaalauksia.

Kirkkonummi jää taakse ja matka johtaa Siuntioon. Siuntio on kartanopitäjä, useat niistä ovat yksityiskäytössä, mutta näkyvät ylväinä maamerkkeinä ohikulkijalle. Siuntion keskustassa kohoaa Pyhän Pietarin keskiaikainen kivikirkko. Meri alkaa pilkottaa puiden välistä, kun lähestytään Inkoota. Vierasvenesatama sijaitsee aivan torin kupeessa ja on sopiva rentoutumispaikka illan tullen.

Reitti seuraa Kuninkaantietä. Ruukkihistoriaan tutustutaan Fagervikissä, missä viehättävät punaiset talon luovat ainutlaatuisen miljöön. Mäkinen ja mutkainen reitti jatkuu ruukkimiljööstä Snappertunan kirkolle. Vanha Raaseporin linna sijaitsee upealla paikalla korkealla kalliolla. Kauniisti hoidetussa ympäristössä toimii kesäteatteri ja kahvila. Snappertunan kirkonkylän idylli houkuttelee viipymään. Matka jatkuu vielä Tammisaareen, jossa viehättävintä on Vanha kaupunki ja meri sekä kiireetön tunnelma. Kapeita katuja reunustavat vanhanaikaiset katulyhdyt ja korttelit on nimetty hauskasti: Salakka, Silli ja Willisika jne.

Reitti kuljettaa merellisissä maisemissa kohti Hangon kesäkaupunkia. Lappohjan taajamassa on tauon paikka. Upea ranta houkuttelee uimaan. Högholmen on maisemiltaan kaunis paikka. Luontopolku vie kallioniemelle ihailemaan maisemia. Hankoniemi on lintuharrastajan paratiisi, alueella sanotaan olevan yli 270 lintulajia ja Högholemin alueella lintuja näkee vuodenajasta riippumatta. Pian saavutaankin niemen kärkeen, Hankoon. Hanko on vilkas kesäkaupunki ja veneilyn ja kalastuksen harrastajien unelmakohde. Vuosittain veneilijät kansoittavat Hangon satamat. Hangon rannikkoa leimaavat kumpuilevat kalliot ja pitkät hiekkarannat. Viehättävät pitsihuvilat seisovat vieri vieressä. Itäsataman viihtyisät makasiiniravintolat täyttyvät illan tullen lomalaisista ja kaupunkilaisista.

HYVÄ TIETÄÄ

Reitin maasto on kumpuilevaa, mutta päivämatkat ovat kohtuulliset, joten reitti sopii aloittelijallekin. Reitin varrella on paljon nähtävää, joten taukoja voi pitää tiheään.

Espoossa voi reitin varrella tehdä helposti vesibussillaretken ulkoilusaariin, esimerkiksi Isoon Vasikkasaareen.

Hangosta voi risteillä monille lähisaarille, joista suosituimpia on Bengtskärin majakkasaari.

REITIN ALKUUN

Voit aloittaa reitin Helsingin lisäksi reitin varrella olevista kaupungeista, joiden läpi reitti kulkee. Kirkkonummelle on esimerkiksi säännöllinen junayhteys.

 

Nähtävyydet

 

Kartat ja oppaat

Fillariopas Helsingistä Länteen

Retkeily GT Etelä-Suomi

Majoituspaikat

Kirkkonummi

www.langvik.fi

www.majvik.fi

www.hotellisiikaranta.fi

www.hvittorp.fi

Espoo

Soko Hotels

Radussion Blu

Forenom

Inkoo/Degerby

www.vastankvarn.fi

www.westerby.fi

Linkit

Inkoo

Tammisaari

Hanko