Helsinki-Isnäs-Porvoo-Loviisa-Ruotsinpyhtää-Kotka, Kuninkaantietä Kotkaan, 178 km

HELSINKI-ISNäS-PORVOO-LOVIISA-RUOTSINPYHTää-KOTKA

178 km

Helppo

Itäisen Kuninkaantien reitti johtaa Suomenlahden rannikkoa mukaillen historiallisten, viehättävien pikkukaupunkien ja kylien halki itään. Reitti kulkee asuttujen alueiden ja viljavien peltojen läpi sukeltaen välillä lehtimetsien siimekseen. Käyskentele Vanhan Porvoon mukulakivikaduilla, nauti pikkuisen Loviisan idyllisyydestä, sukella ruukkihistoriaan Ruotsinpyhtäällä ja nauti merellisyydestä Kotkassa! Matkalla on paljon nähtävää. Kotkasta voidaan palata takaisin bussilla.

Kesto: 4 pv

Välimatkoja:
Helsinki – Söderkulla 31 km
Söderkulla – Isnäs 45 km
Isnäs – Ruotsinpyhtää 56 km
Ruotsinpyhtää – Kotka 46 km

Reittikuvaus

Matka Helsingistä alkaa kaupungin itäisiä rantoja seuraten. Pohjoisrannan ja Merihaan upeat venerivistöt, Kulosaaren hienot huvilat ja Herttoniemen uimarannat näyttävät merellisen Helsingin parhaimpia puolia. Helsingin vaihtuessa Sipooseen kaupunkimaisemat muuttuvat lopulta lehtomaisiin metsiin, viljaviin peltoihin ja lintujen viserrykseen. Söderkullan idyllinen taajama houkuttelee pysähtymään.

Matka jatkuu Porvooseen, kesäinen maisema näyttää aina erilaiselta, kesäiset niityt hehkuvat kukkaloistossaan ja saavat uusia värejä. Porvoo on mielenkiintoinen sekoitus vanhaa ja uutta. Tuomiokirkko vartioi Porvoon vanhaa kaupunkia ja toimii oivallisena maamerkkinä. Porvoonjokivarren punaiset ranta-aitat, idylliset pihapiirit ja mukulakivikadut luovat oman tunnelmansa. Porvoosta matka jatkuu itään kohti Isnäsiä. Reitti kulkee kumpuilevassa maaseutumaisemassa ja välillä asutuksen keskellä tai metsän siimeksessä. Isnäsissä odottaa vanhan sahan miljöö. Vanhat rakennukset henkivät historiaa ja alue on kaunis kesäasussaan

Merenlahden ympäri kierretään kohti Koskenkylää. Seuraava pysähdyspaikka on Pernajan kirkonkylä, josta on enää lyhyt matka Loviisaan, jonka korkea, uusgoottilaisen kirkon torni näkyy kauas. Loviisa on vilkas kesäkaupunki. Vanha puutalokaupunginosa on täynnä kauniisti hoidettuja pientaloja puutarhoineen ja torin vieressä on 1800-luvun kivitaloja. Loviisan jälkeen reitin varrella on 1700-luvulla rakennetut linnoitukset. Vanhaa Kuninkaantietä seuraten saavutaan Ruotsinpyhtään 1700-luvun ruukkimaisemiin. Laajalla alueella on muistoja entisajoilta, kun ruukkialue toimi vauraana ja omavaraisena yhdyskuntana. Alueella työskentelee kesäisin käsityöläisiä ja alueella on myös ravintola ja kahvila.

Tie kiemurtelee pienenä ja mutkaisena metsien ja hakkuualueiden keskellä kunnes tullaan Pyhtäälle. Ennen Kotkan keskustaan saapumista on reitin varrella komeasti virtaava Langinkoski ja sen partaalla oleva keisarillinen kalamaja, jonka rakennutti Venäjän keisari Aleksanteri. Kotka viehättää merellisellä tunnelmallaan. Kotkan keskusta, kuten moni muukin kaupungin osista, on rakennettu saarelle. Ehdottomia vierailukohteita ovat Merikeskus Vellamo ja akvaariotalo Maretarium. Kotka panostaa kauniiseen ympäristöön ja puistoja on Kotkassa paljon.

Hyvä tietää

Reitti soveltuu aloittelijallekin, koska päivämatkat ovat kohtuulliset ja retken kesto 4 pv. Reitti on profiililtaan helppo, matkan varrella ei ole vaativia nousuja.

Reitin alkuun

Voit aloittaa reitin Helsingin lisäksi reitin varrella olevista kaupungeista, joiden läpi reitti kulkee tai sitten kulkea reitin toiseen suuntaan Kotkasta Helsinkiin.

 

 

 

 

 

 

 

Nähtävyydet