Savitaipale – Mikkeli, Kuolimon kierros, 40-120 km

SAVITAIPALE (-MIKKELI)

40-120 km

Vaativa

Kuolimon kierroksella meloja tutustuu Suomijärven ja Kuolimon monipuolisiin melontareittimahdollisuuksiin. Reitti on järvimelontaa juomavedessä! Lähtö onnistuu Savitaipaleelta, Partakoskelta tai Suomijärveltä. Kesto: 1-4 pv

 Reittikuvaus

part of outdooractive

Reittiselostus alkaa Suomijärven leirintäalueelta. Suomijärveltä meloja pääsee siltarummun läpi, tien ali laskemaan Kuolimolle. Kohta tämän jälkeen voidaan reittisuunnitelmasta riippuen suunnata luoteeseen kohti Kauriansalmea – jos aikomus on käydä Kuolimon läntisimmässä osassa, jopa Kuiturassa asti. Kuiturassa on laavu, jossa voi leiriytyä yöksi. Jalkoja voi verrytellä Irja Hannosen polulla (n. 3 km).Kuiturasta palataan takaisin Kauriaan. Kauriansalmessa on kauppa ja lähistöllä näkötorni. Entinen Suomenniemi kuuluu nykyisin Mikkelin kaupunkiin.

Kuolimolta voidaan jatkaa myös reittiä käymättä Kauriansalmella. Suomenniemen kirkonkylän rantapaikalta on keskustaan kaupalle noin 1 km. Tämä osa Kuolimoa on noin leveydeltään vain noin kilometrin. Seuraava rantautumispaikka on Vehkaladessa noin 8 km Kauriansalmesta etelään. Kapea osuus päättyy Morruuvuoren kohdalla – vaikuttava kivikkorinne laskee Kuolimon pohjoisrannalla. Morruuvuoren kohdalta länteen järven länsirannalla on Kiesilänkievari Kiesilänjoen suulla. Täällä on tarjolla kahvila-ravintolapalvelut sekä mökkimajoitusta. Joko Vehkalahdesta Morruuvuoren luota tai Kiesilästä suunnataan kohti Kuolimon katkaisevaa Suomensalon saarta, jonka pohjoisosa on luonnonsuojelualuetta. Saaren itärannalta löytyy suosittu rantautumispaikka laavuineen ja laitureineen.

Suomensalosta on noin 8 km Savitaipaleen rantaan ja kirkonkylän palveluihin. Matkan varrella voidaan piipahtaa Rovastinoajan kivikautisella asuinpaikalla, Lepänkannon virkistysalueella tai Lehtisensaaressa Ristiniemen museotilalla. Lehtisensaaren länsirannalla on myös rantautumispaikka laavuineen. Vielä on jäljellä Kuolimon itäosan jännittävät kohteet: Kärnäkoski, Partakoski ja Luotolahti. Kuolimo laskee vetensä kahden kosken kautta Saimaaseen. Kosket eivät sovellu melomiseen. Jos haluat jatkaa matkaa Saimaalle, sopiva kantopakka on Orraintaival Partakosken pohjoispuolella. Paikalla on ennen ollut rata, jota pitkin uitettuja tukkinippuja siirrettiin vesistöstä toiseen. Luotolahdenkapia on nähtävyys ja hieno kokemus melojalle. Sieltä löytyy jälleen rantautumispaikka, jolta voi lähteä kiertämään Orrainpolkua tai kiivetä läheiselle Luotolahdenvuorelle näköaloja katselemaan.

Hyvä tietää

Reitti sopii hyväkuntoiselle melojalle. Suomijärven ja Kuolimon rannoilla noin 10 rantautumispaikkaa ja lisäksi kaupallisia palveluja, joiden mukaan reitin voi suunnitella. Rantautumispaikoilla on laavut ja käymälät, joista useilla on laituri. Evästarpeita voi täydentää muutamassa kohteessa eri puolilla järveä, mutta pitää huomioida, että etäisyydet palveluiden ovat pitkät. Kanootinvuokrausmahdollisuus löytyy Savitaipaleella ja Suomijärvellä.

Reitin alkuun

Savitaipaleelle pääsee linja-autolla Lappeenrannasta ja Mikkelistä. Kanootit saa vuokrattua sekä Savitaipaleelta, että Suomijärveltä. Vesillelaskun voi tehdä esimerkiksi Savitaipaleen venerannasta tai yleiseltä uimarannalta ja Suomijärven leirintäalueelta.

Vinkkejä

Camp Suomijärveltä voi vuokrata melontakalustoa ja sieltä saa myös asiantuntevaa opastusta järvialueelle. Jos päätät melontaretken Luotolahdelle, voit tilata kanootin noudon Camp Suomijärveltä.

Nähtävyydet

  • Puhdasvetiset järvet
  • Suomensalon saari
  • Morruuvuori
  • Kuituran erämaa
  • Kärnäkosken lotjasatama ja linnoitus
  • Luotolahdenkapia (rotkomainen kapeikko)

 

Melontavideo Kuolimon kierrokselta

Kartat ja oppaat

Etelä-Karjalan vesiretkeilykartasto (2010), tilattavissa Imatran Seudun Kehitysyhtiö, matkailupalvelut)

 

Melontapalvelut

Camp Suomijärvi

Linkit

eKarjala