Helsinki-Siuntio-Pohja-Hanko-Tammisaari-Inkoo-Kirkkonummi-Helsinki, Länsi-Uudenmaan kierros, 352 km

HELSINKI-SIUNTIO-POHJA-HANKO-TAMMISAARI-INKOO-KIRKKONUMMI-HELSINKI

352 km

Keskivaativa

Länsi-Uudenmaan kierroksen varrella pääsee kokemaan vilkasta kaupunkielämää, pieniä järviä ja maaseudun peltoaukeita. Saaristoinen Lohjanjärvi tarjoaa huikeat määrät harrastusmahdollisuuksia, esim. melontareittejä. Ruukkikylät tuovat historian tuulahduksen. Maalaismaisemissa suunnataankin kohti Hankoniemeä, jonne saavuttaessa ympäristö vaihtuu maalaismaisemasta merimaisemaan. Tammisaaren jälkeen reitti mutkittelee rannikon tuntumassa pikkuteitä ja vanhaa Kuninkaantietä pitkin Inkoon ja Kirkkonummen kautta aina Helsinkiin asti. Matkan varrella on paljon rannikon tyypillisiä pieniä luonnonsuojelualueita; niemennotkoja ja saarelmia.

Kesto: 7 pv

Välimatkoja:
Helsinki – Siuntio 65 km
Siuntio – Karjalohja 43 km
Karjalohja – Tammisaari 40 km
Tammisaari – Hanko 41 km
Tammisaari – Inkoo 46 km
Inkoo – Kirkkonummi 31 km
Kirkkonummi – Helsinki 45 km

Reittikuvaus

Helsingin rannat näyttävät kaupungin kauniin merellisen puolen jatkuen Espoon puolelle Viherlaaksoon ja Espoon keskukseen. Pyöräteitä seurailevan reitin varrella on kauniita pihoja. Kaupunkialueen jäädessä taakse, sukelletaan maaseudun rauhaan. Kaunis ja näyttävä Hvitträskin huvila jää matkan varrelle ja Vitträsk järvi pilkahtelee välillä puiden lomasta. Maasto on mäkistä ja paikoin jyrkkää. kalliomaalaukset ilahduttavat kulkijoita ennen Siuntiota, jonka kirkonkylässä on Siuntion Pyhän Pietarin keskiaikainen kivikirkko. Siuntion kotiseutumuseolta lähtevä kulttuuripolku tutustuttaa kävijän kirkonkylän luontoon ja kulttuuriin.

Lohjan seudulla reitti mukailee järven pohjoisrantaa ja matkalla Karjalohjalle voi piipahtaa viileässä maan alla Tytyrin kaivoksessa sekä Torholan luolassa. Matka harjumaisemissa Karjalohjalle on hyvin kaunis ja korkeuserojakin riittää. Pikkuhiljaa tie laskeutuu kohti ruukkimaisemia; Antskog, Fiskars, Åminnefors, Billnäs ja Mustio tarjoavat upeita miljöitä, historiaa, taidetta ja kulinaarisia nautintoja.

Pohjasta voi suunnata suoraan Degerbyhyn Billnäsin ja Mustion kautta tai jatkaa kohti Tammisaaren ja Hangon upeita merellisiä maisemia. Tammisaaresta jatketaan mäkisessä maastossa Hankoniemelle. Matka taittuu nyt harvemmin asutussa metsäisessä maalaismaisemassa osin hiekkatiellä. Alueen luonto on kesällä lumoavan kaunis ja vihreä. Hankoniemelle saavuttaessa reitti johtaa niemen etelärantaa myöten Hankoon, joka on vilkas kesäkaupunki. Hankoniemen edustoilla on käyty monia historian tuntemia meritaisteluita. Hangon uskomattoman kaunis ranta-alue koostuu kumpuilevat kallioista ja pitkästä, erittäin matalasta hiekkarannasta. Vierasvenelaitureiden tuntumassa Itäsatamassa on vieri vieressä tasokkaita makasiiniravintoloita. Hangon Kylpyläpuisto avautuu kasinon ympäristössä. Rantabulevardin entisöidyt pitsihuvilat miellyttävät silmää, osa huviloista tarjoaa aamiaismajoitusta. Hankoniemellä havaitaan vuosittain yli 270 lintulajia. Täktornin alueella on Högholmen, jonka korkeilta kallioilta avautuu maisema suoraan ulkoluodoille ja avomerelle. Hyvällä onnella saattaa nähdä myös merikotkan. Aivan pyöräilyreitin varrella on infotaulut polulle, joka johtaa näköalapaikalle kalliolle.

Hankoniemen kärjestä palataan takaisin kohti Tammisaarta, jonka vanhan kaupungin kiireetön ja merellinen tunnelma luo hienot puitteet tauolle. Kadunnimet kertovat entisestä käsityöläisyydestä; mm. Hatuntekijänkatu, Liinakankurinkatu, Nahkurinkatu ja Sepänkatu. Katuverkosto pohjautuu keskiaikaiseen kaupunkirakenteeseen. Torilla voi tutustua paikalliseen torikulttuuriin ja maan vanhimmalta kävelykadulta löytyy pieniä tunnelmallisia kauppoja.

Heti alkumatkasta saavutaan Snappertunaan. Vanha Raaseporin linna sijaitsee upealla paikalla korkealla kalliolla. Kauniisti hoidetussa ympäristössä toimii kesäteatteri ja kahvila. Snappertunan kirkonkylän idylli houkuttelee viipymään. Mäkinen ja mutkainen reitti jatkuu kohti ruukkimiljöötä. Ruukkihistoriaan tutustutaan Fagervikissä, missä viehättävät punaiset talon luovat ainutlaatuisen miljöön. Saavuttaessa Inkooseen, alkaa meri pilkottaa jo reitin varrella. Inkoon viihtyisä keskusta rakentuu vierasvenesataman ja torin ympärille, jonne kokoontuvat niin lomailijat kuin paikkakuntalaisetkin illan viettoon.

Inkoosta jatketaan länteen kohti reitin varrelle jäävää Degerbyn kylää. Risteyksestä näkyy jo Degerbyn kirkon torni. Degerbyn Igor museo kertoo Porkkalan parenteesin ajanjaksosta. Pikkalan silta yhdistää Läntisen ja Itäisen Kuninkaantien ja ensimmäiset maininnat siitä on peräisin vuodelta 1382. Nykyään joen ylitys tehdään uutta kävely- ja pyöräilysiltaa pitkin. Porkkala ja sen vuokraus Neuvostoliitolle ovat osa Kirkkonummen historiaa. Ragsvaldin museoalue tutustuttaa alueen evakuointiin, elämään vuokrakauden aikana 1944-56 sekä jälleenrakennukseen.

Kirkkonummelta jatkettaessa lehtipuiset metsät ja laajat peltoaukeat vaihtelevat mäkisen reitin varrella. Vähitellen asutus lisääntyy ja saavutaan taajama-alueelle. Espoon kauniit rantalähiöt näyttävät parastaan juuri kesällä, puutarhat kukkivat ja raikas merituuli puhaltaa. Soukassa Suvisaaristossa luontoon voi tehdä lähempääkin tuttavuutta. Westendin jälkeen sillat johtavat edelleen Lauttasaaren läpi Helsingin Kaivopuiston kautta ja keskustaan.

HYVÄ TIETÄÄ

Reitin varrella vaativia nousuja on Mankin ja Evitskogin välissä. Majoitukset kannattaa varata etukäteen, koska monet kohteet ovat pieniä ja varattuja. Reittiä voi keventää käyttämällä kattavaa reittiliikennettä hyödyksi.

Lohjanjärvellä on mainiot mahdollisuudet melomiseen. Lisätietoa Lohjanjärven melontamahdollisuuksista löydät tästä.

REITIN ALKUUN

Reitti alkaa Helsingin päärautatieasemalta.

 

 

Nähtävyydet

  • Lohjanjärvi ja Lohjanharju
  • Fiskarsin ruukkikylä
  • Hanko, ainutlaatuinen kesäkaupunki upealla paikalla
  • Snappertunan linnanrauniot