Helsinki – Turku, Läntinen Kuninkaantie, 252/350 km

HELSINKI- KIRKKONUMMI – (LOHJA)-RAASEPORI/TAMMISAARI-SALO-TURKU

252 km – n. 350 km

Keskivaativa

Historiallinen reitti yhdistää Suomen nykyisen ja entisen pääkaupungin toisiinsa. Nimensä arvoisesti läntinen Kuninkaantie on yksi kauneimmista pyörämatkareiteistä eteläisessä Suomessa. Reitti on osa EV10 –reittiä.

Välimatkoja (eteläisin, lyhin reittivaihtoehto):
Helsinki – Kirkkonummi 39 km
Kirkkonummi – Inkoo 33 km
Inkoo – Tammisaari 44 km
Tammisaari – Teijo 56 km
Teijo – Salo 21 km
Salo – Turku 59 km

Reittikuvaus

Reitin alkupäässä pyöräilijä voi valita kolmesta eri reittivaihtoehdosta, jotka kaikki tarjoavat kiinnostavia käyntikohteita Suomen ja Ruotsin yhteisen historian ajalta. Reitit yhtyvät Tammisaaressa, Raaseporin kaupungin keskustaajamassa, mistä matka jatkuu kohti Turkua.

Pohjoinen vaihtoehto vie Helsingistä Lohjalle. Lohjan harjulla ympäristö muuttuu hiekkaiseksi harjumaisemaksi, joka tarjoaa hienot näköalat alas Lohjanjärvelle. Lohjalta reitti jatkuu Fiskarsin ruukkialueelle ja edelleen Tammisaareen.

Eteläinen vaihtoehto johdattaa pitkin Espoon rantaraittia läpi kaupunkilähiöiden kohti Siuntiota, minkä jälkeen on jälleen kaksi vaihtoehtoa. Karjaan reitillä voi pyöräillä Mustion linnan ja Billnäsin ruukkialueen kautta kohti Tammisaarta. Eteläisin reittivaihtoehto kulkee Inkoon, Fagervikin ja Snappertunan kautta Raaseporin linnaan ja edelleen Tammisaareen. Ennen matkan jatkamista Tammisaaresta voi pistäytyä Suomen eteläisimmässä kaupungissa, Hangossa.

Tammisaaresta jatketaan Tenholan kautta Teijon matkailualueelle ja kapean vuonomaisen merenlahden rantaa Saloon. Matkalla kannattaa poiketa Mathildedalin ruukkialueelle. Salon keskustasta ajetaan pyörätietä Halikkoon, sieltä vanhaa Turuntietä Paimioon ja edelleen Suomen vanhimpaan kaupunkiin Turkuun.

Hyvä tietää

Profiililtaan vaihteleva on erityisesti pohjoinen vaihtoehto Lohjanjärven ympäristössä, missä on pitkiä ja jyrkkiä nousuja ja laskuja. Erityisesti reitin alku- ja loppupäässä on pyöräteitä, mutta muutoin matka kulkee teiden pientareella. Majoitusta ja tutustumiskohteita on runsaasti ja päivämatkat on helppo pitää kohtuullisina.

Länsi-Uusimaa on kokonaisuudessaan erittäin kiinnostava ja moni-ilmeinen pyörämatkakohde. Lohjanjärven ympäri voi pyöräillä viikonloppuretken tai matkan voi tehdä Helsingistä rantaraitin kautta Inkooseen, Fagernäsin pienen ruukin kautta Tammisaareen ja Hankoon, josta junalla takaisin Helsinkiin. Espoon rantaraitti kannattaa pyöräillä vaikka omana matkanaan.

Reitin alkuun

Helsingin lisäksi matkan voi aloittaa useista eri kohteista (Kirkkonummi, Siuntio, Lohja, Karjaa, Inkoo, Tammisaari, Salo jne.), joihin pääsee junalla tai bussilla. Samoilta paikkakunnilta pääsee helposti takaisin pääkaupunkiseudulle.

 

Nähtävyydet