Loimijoen melontareitti, 103 km

LIESJäRVI-ALASTARO

103 km

Keskivaativa

Loimijoen melontareitti alkaa Liesjärveltä, joka sijaitsee Liesjärven kansallispuistossa. Reitin varrella ohitetaan myös Saaren kansanpuisto. Molemmat puistot kuuluvat Hämeen järviylänköön, joka on erämainen alue keskellä Hämettä. Hämeen järviylänköön onkin hyvä tutustua meloen sen kirkasvetisiä järviä ja mutkittelevia jokia pitkin. Reitin alussa, Liesjärven kansallispuiston Kyynäränharjulla, on kanoottien vuokrauspiste

Kesto: 1-4 päivää
Välimatkoja:
Liesjärvi-Forssa, 37 km
Forssa-Loimaa, 45 km
Loimaa-Alastaro 22 km

Reittikuvaus

Alkumatkan varrella on kaunis Kyynäränharju ja rauhoitettu Isosaari. Soukansalmen jälkeen tullaan Liesjärven selälle, josta käännytään Turpoonjoelle. Edessä on Karjusilta ja joen uoma on tässä vaiheessa vain puolitoista metriä leveä. Liesjärven kylä on reitin varrella. Suunnilleen Suonjokihaaran sillan kohdalla sijaitsee Kala-Apaja, jossa voi muun muassa kalastaa kasvatettua lohta. Turpoonjoki jatkaa Porraksen vanhaan, idylliseen kylämiljööseen. Porraksesta reitti jatkuu Kuivajärvelle, johon reitti on hyvä lyhimmillään lopettaa. Kuivajärveltä pääsee Saarensalmen kautta Pyhäjärvelle, josta alkaa Loimijoki. Loimijoki jatkaa Forssan keskustaan. Vieremänkoskella on vaarallinen, kivikkoinen putous. Reitti kulkee Jokioisten läpi kohti Vaulammia. Tässä vaiheessa Loimijoki mutkittelee kovin ja keväisin tällä alueella tulvii helposti. Vaulammilta reitti jatkuu Ypäjälle. Reitti jatkuu kohti Loimaata. Loimaalla on Vesikosken pato. Reitin voi lopettaa Loimaalle tai jatkaa Alastaroon asti. Maihin Alastarossa voi nousta mm. Loimikodin laiturissa.

Hyvä tietää

Loimijoen melontareitti alkaa Liesjärveltä, Liesjärven kansallispuistosta. Vesillelähtöpaikkoja on Liesjärvellä useita ja niistä kahden yhteydessä on myös pysäköintialue. Pysäköintialueet ovat Pirttilahdella sekä Korteniemessä. Reitistä voi meloa alkuosan, Liesjärveltä Kuivajärvelle, jolloin se kestää noin yhden päivän. Jos haluaa meloa Alastarolle asti, on varauduttava usean päivän retkeen. Reitti on melko helppo meloa, erityisesti Liesjärveltä Pyhäjärvelle asti. Osuus sisältää vain pieniä virtapaikkoja. Reitin varrella on muutamia patokohtia, joissa kanoottia täytyy kantaa. Vieremänkoskella, Forssassa on vaarallinen kivikkoinen putous, jossa kanootti on pakko kantaa. Lähtöpaikalla (pysäköintialueilla) on kuivakäymälät, pöydät penkkeineen ja infotaulut. Taukopaikkoja reitin varrella on useita. Laavut ja tulentekopaikat on merkitty Hämeen Järviylängön karttaan. Myös reitin useat rantautumispaikat on merkitty hyvin karttaan. Reitin varrella on useita kahviloita ja ravintoloita. Kattavimmin niitä löytyy Tammelan keskustasta ja Forssasta. Reitin varrella olevat ravitsemuspalvelut näkyvät hyvin Hämeen Järviylängön kartasta. Reitin varrella voi majoittua useassa eri kohdassa. Majoituspaikat ovat seuraavat: Hyypiön vuokrakämppä reitin aloituspaikassa, Pyhäjärven Meijeri, Vekkilän Museotila, Venesillan leirintäalue ja Kultakukkuran majoitusaitta. Forssassa majoitusmahdollisuuksia on useita. Lähellä Ypäjää on Paijan Maatilamajoitus. Loimaalla majoittuminen on mahdollista esimerkiksi Levomäen maatilamökillä.

Reitin alkuun

Loimijoen melontareitti alkaa Liesjärveltä, joka sijaitsee Liesjärven kansallispuistossa. Kanootin laskupaikkoja Liesjärvellä on useita, mutta pysäköintialueiden vieressä sijaitsevat laskupaikat ovat Pirttilahdessa ja Korteniemessä. Pirttilahden pysäköintialueen osoite on Kanteluksentie 211 ja Korteniemen Korteniementie 242. Liesjärven kansallispuisto sijaitsee valtatie 2:n (Helsinki – Pori) varrella, Tammelan, Someron ja Karkkilan alueella, noin 95 km Helsingistä ja 22 km Forssasta. Valtatie 2:lla liikennöi useita pikavuoroja päivittäin.

Vinkkejä

Härkätien pyöräilyreitti kulkee Forssa-Porras -välillä.

Kartat ja oppaat

Outdoors Finland mobiilisovellus

Hämeen järviylängön ulkoilukartta, www.hameenvirkistysalueyhdistys.fi

Seikkaile meloen – Loimijoen melontaopas.

Melontapalvelut

Erärenki
050-5454722