Loimijoen melontareitti, 103 km

LIESJäRVI-ALASTARO

103 km

Keskivaativa

Loimijoen melontareitti alkaa Liesjärveltä, joka sijaitsee Liesjärven kansallispuistossa. Reitin varrella ohitetaan myös Saaren kansanpuisto. Molemmat puistot kuuluvat Hämeen järviylänköön, joka on erämainen alue keskellä Hämettä. Hämeen järviylänköön onkin hyvä tutustua meloen sen kirkasvetisiä järviä ja mutkittelevia jokia pitkin. Reitin alussa, Liesjärven kansallispuiston Kyynäränharjulla, on kanoottien vuokrauspiste, josta voi kysyä myös kuljetusapua.

Kesto: 1-4 päivää
Välimatkoja:
Liesjärvi-Forssa, 37 km
Forssa-Loimaa, 45 km
Loimaa-Alastaro 22 km

Reittikuvaus

part of outdooractive

Alkumatkan varrella on kaunis Kyynäränharju ja lintujen pesimäaikaan rauhoitettuja saaria. Soukonsalmen jälkeen tullaan Liesjärven isoimmalle selälle, josta käännytään kapeaan järvenosaan Soukkajärvelle. Pian Kanteluksentien jälkeen Turpoonjoki alkaa. Ensimmäisen kosken jälkeen tullaan padolle, josta kanootti tulee nostaa yli oikealta puolelta. Joen uoma on monin paikoin kapea ja kuivina aikoina vähävetinen. Liesjärven kylä on reitin varrella. Turpoonkosken kohdalla kanoottia pitää siirtää maitse runsas 200 metriä. Turpoonkosken kohdalla voi muun muassa kalastaa istutettua kirjolohta koskesta tai kalastusaltaasta. Turpoonjoki jatkaa Portaan vanhaan, idylliseen kylämiljööseen. Portaasta reitti jatkuu Kuivajärvelle. Järven rannalla on Saaren kansanpuisto, johon reitti on hyvä lyhimmillään lopettaa. Kuivajärveltä pääsee Saarensalmen kautta tuulille alttiille Pyhäjärvelle, jonka länsiosasta alkaa Loimijoki. Loimijoki jatkaa Forssan keskustaan, jossa kanootti pitää siirtää voimalaitoksen ohi. Vieremänkoskella on vaarallinen, kivikkoinen maitse ohitettava putous. Reitti kulkee Jokioisten läpi kohti Vaulammia. Jokioisten keskustassa kanootti pitää siirtää maitse Ferrarian alueen ohi. Tässä vaiheessa Loimijoki mutkittelee paljon ja keväisin alue tulvii helposti. Vaulammilta reitti jatkuu Ypäjälle, jossa veneranta on lähellä keskustaa. Reitti jatkuu kohti Loimaata. Loimaalla on Vesikosken pato. Reitin voi lopettaa Loimaalle tai jatkaa Alastaroon asti. Maihin Alastarossa voi nousta mm. Loimikodin laiturissa.

Hyvä tietää

Loimijoen melontareitti alkaa Liesjärveltä, Liesjärven kansallispuistosta. Vesillelähtöpaikkoja on Liesjärvellä useita ja niistä kahden yhteydessä on myös pysäköintialue. Pysäköintialueet ovat Pirttilahdella, Kopinlahdella sekä Korteniemessä. Reitistä voi meloa alkuosan, Liesjärveltä Kuivajärvelle, jolloin se kestää noin yhden päivän. Jos haluaa meloa Alastarolle asti, on varauduttava usean päivän retkeen. Reitti on melko helppo meloa, erityisesti Liesjärveltä Pyhäjärvelle asti. Osuus sisältää vain pieniä virtapaikkoja. Reitin varrella on muutamia patokohtia, joissa kanoottia täytyy kantaa. Vieremänkoskella, Forssassa on vaarallinen kivikkoinen putous, jossa kanootti on pakko kantaa.

Lähtöpaikalla (pysäköintialueilla) on kuivakäymälät, pöydät penkkeineen ja infotaulut. Taukopaikkoja reitin varrella on useita. Laavut ja tulentekopaikat on merkitty Hämeen Järviylängön karttaan. Myös reitin useat rantautumispaikat on merkitty hyvin karttaan. Reitin varrella on useita kahviloita, ravintoloita ja majoituspaikkoja.

Härkätien pyöräilyreitti kulkee Forssa-Porras -välillä. Reitin lähellä sijaitsevat myös patikkareitit Pohjantikan kierros ja Saaren kansanpuisto.

Reitin alkuun

Loimijoen melontareitti alkaa Liesjärveltä, joka sijaitsee Liesjärven kansallispuistossa. Kanootin laskupaikkoja Liesjärvellä on useita, mutta pysäköintialueiden vieressä sijaitsevat laskupaikat ovat Pirttilahdessa, Kopinlahdella ja Korteniemessä. Pirttilahden pysäköintialueen osoite on Kanteluksentie 211 ja Korteniemen Korteniementie 242. Liesjärven kansallispuisto sijaitsee valtatie 2:n (Helsinki – Pori) varrella, Tammelan, Someron ja Karkkilan alueella, noin 95 km Helsingistä ja 22 km Forssasta. Valtatie 2:lla liikennöi useita pikavuoroja päivittäin, kansallispuiston kohdalla aikatauluissa pysäkin nimi on ”Kyynärä”.

Kartat ja oppaat

Hämeen järviylängön ulkoilukartta, www.hameenvirkistysalueyhdistys.fi

Seikkaile meloen – Loimijoen melontaopas.

Majoituspaikat

Tammela

Hyypiön vuokratupa
+358 20 564 4630

Turpoonkosken matkailutila
+358 50 551 7025

Vekkilän museotila
+358 3 436 0007

Venesillan leirintäalue
+358 3 436 0077

Forssa

Kultakukkura aittamajoitus
+358 50 596 5180

Lisää Forssan majoitusta Forssan kaupungin sivuilla

Jokioinen

Hunajakoto B&B
+358 40 840 4647

Ypäjä

Paijan maatilamajoitus
+358 50 569 6945

Levomäen maatilamökit
+358 400 845 589

Melontapalvelut

Erärenki
+358 50 545 4722