Kouvola, Mouhun reitti, 16 km

KOUVOLA

16 km

Keskivaativa

Mouhun reitti kulkee pohjoisesta Kouvolan rajalta etelään kohti Repoveden kansallispuistoa ja Aarnikotkan metsän luonnonsuojelualuetta. Reitille ominaista on vaihteva maasto, polut erilaisten metsien halki sekä useat hiekkatieosuudet. Lähempänä kansallispuistoa maisemat muuttuvat jylhemmäksi.

  • Kesto: 1 päivä
  • Reittimerkinnät: Merkitty sinisin maalimerkein puihin ja kiviin sekä sinisin nuoliviitoin. Lopussa Repoveden kansallispuiston sisällä oranssit maalimerkit puissa.
  • Soveltuvuus: Maastossa liikkumaan tottuneille

Reittikuvaus

Reitti alkaa hiekkatiellä, ja poikkeaa metsään noin kilometrin kohdalla. Matkaa jatkuu metsäteitä ja –polkuja pitkin. Reitiltä haarautuu noin 11 km kohdalla hiekkatie Saarijärvelle, joka on yksi kansallispuiston sisäänkäynneistä. Olhavalle menevä haara valloittaa matkallaan Nuollamminvuoren, Pitkälamminvuoren ja Riuttanvuoren ennen kansallispuistoa ja Olhavanvuorta. Saarijärven reitti erkanee ennen Riuttanvuorta. Pitkälamminvuoren juurella on ainoa taukopaikka ennen Olhavanvuoren valloitusta ja sen juurella olevaa taukopaikkaa laavuineen ja tulipaikkoineen. Maisemat vaihtelevat jyrkistä kallioista suomaisiin pitkospuilla päällystettyihin osuuksiin.
Korkeat mäet palkitsevat toinen toistaan upeammilla maisemilla.

Hyvä tietää

Reitti on helppo liittää pidempään Mäntyharju-Repovesi reittiin ja Repoveden kansallispuiston reitteihin. Kannattaa valita tukevat jalkineet, sillä maasto on epätasaista ja saattaa olla märällä erittäin liukas paikoittain. Reitillä on useita pitkospuita sekä jyrkkiä nousuja ja laskuja. Reitistä osa soveltuu maastopyöräilyyn. Kansallispuistossa maastopyöräily on sallittua ainoastaan teillä ja huoltourilla.
Pitkälammen taukopaikka laavuineen on lammen rannalla noin 7 km reitin alusta. Olhavanlammen etelärannalla on laavu ja tulipaikka. Aivan Olhavanvuoren alla on tulipaikka. Alueelta löytyy myös käymälä, puuvaja ja kaivo sekä varauskota ja vuokrakämppä. Olhavanvuori on kalliokiipeilijöiden suosima pystysuoran 55 metrisen seinämänsä vuoksi. Saarijärven sisääntulossa on savottakämppä ja sauna. Olhavanvuoren juurella ja Saarijärven sisääntulossa on juomavesipisteet. Saarijärvellä toimii Tervarummun retkeilykeskus.
Olhavanvuoren juurelta on lyhyt matka Karhunlahteen, jossa on tulipaikka, käymälä ja varauskota. Karhunlahteen voi myös tilata venetaksin. Reitiltä eroaa Orilammelle johtava yhdysreitti,jonka varrella sijaitsee tasokas Särkilammen luontotupa.

Vaativuus

Reitti on keskivaativa ja sisältää useita jyrkkiä ja melko vaikeakulkuisia kohtia. Olhavalle menevä reitti on haasteellisempi kuin Saarijärvelle erkaneva haara, mutta Olhavan reitti tarjoaa vaeltajalle enemmän. Soveltuu parhaiten hyväkuntoiselle retkeilijälle. Nuollammenvuorelle nousu edellyttää tottumusta maastossa liikkumiseen.

Reitin alkuun

Mouhuntie 354
52920 Mäntyharju

Nähtävyydet

  • Olhavanvuori
  • Nuollamminvuori
  • Pienet järvet ja lammet

 

Katso kuvagalleria Mouhun reitiltä:
Galleriakuvake 

 

Vaellusvideo Repoveden kansallispuistosta:

Kartat ja oppaat

Lataa tulostettava reittiesite:

Mouhun reitti reittiesite

Repoveden virtuaaliopas

Repoveden ulkoilukartta (Karttakeskus, 1:20 000)

Metsähallituksen 2013 Repovesi- repäisykartta.

Kouvolan ulkoilukartta (1: 55 000)

Karttoja voi tiedustella:
Kouvolan matkailutoimistosta
Karttakeskukselta
Metsähallituksen Luontoon.fi- verkkokaupasta.

Metsähallituksen Retkikartta.fi 

Metsähallituksen sivulta voi myös tulostaa hauskan ja havainnollistavan piirretyn kartan Ketunlenkistä.

Majoituspaikat

Repoveden kansallispuistosta löytyy varauskotia ja vuokrakämppiä. Saarijärvelle on varattavissa oleva Savottakämppä. Lisätietoja ja varaukset Repoveden kansallispuiston sivuilta ja Tervarummusta info@tervarumpu.fi, puh. +358 400 718 248.

Vaelluspalvelut

Repovesikeskus, majoitus-, opas- ja ohjelmapalvelukeskus, myös kalastus.
myynti@repovesikeskus.fi puh +358 44 781 7411

Tervarumpu, majoitus, sauna, välinevuokraus, ohjelmapalvelut ja opastukset.
info@tervarumpu.fi, puh. +358 400 718 248

Kuutin Kolo, myynti@kuutinkolo.fi, puh. +358 400 551 530.

Seikkailuviikari Oy, info@seikkailuviikari.fi, puh. +358 500
862 862.

Linkit

Kouvolan matkailu
Kauppalankatu 5, 45100 Kouvola
Puh. +358 20 615 5295
matkailu@kinno.fi