Savitaipale, Orrainpolku, 9,4 km

SAVITAIPALE

9,4 km

Vaativa

Orrainpolku tutustuttaa kulkijansa Kuolimon ympäristön luontoon. Maisema vaihtelee mäntymetsistä rehevämpiin sekametsiin ja myös suomaisemaa on löydettävissä reitin varrelta. Reitin kohokohtana on mahtava Luotolahden vuori. Reitin varrella on myös kaksi laavua, joilla pitää taukoa ja käydä laiturilta uimassa Kuolimossa tai Onkilammessa.

  • Kesto: Noin 4 tuntia
  • Reittimerkinnät: Reitin alussa sekä laavuilla on hyvät infotaulut reitistä. Reitin varrella on opasviitat sekä reitti on merkitty selkeästi punaisin merkein. Viitoitukset ja merkinnät ovat selkeät koko reitin matkalta
  • Soveltuvuus: Reitti sopii haasteellisempaa reittiä etsivälle. Jyrkimpiä nousuja ja laskuja on kuitenkin vain muutama

Reittikuvaus

part of outdooractive

Orrainpolku kulkee kapeaa polkua ja pitkospuita pitkin vehreässä metsässä ja kallioiden päällä. Luotolahden vuorelle noustaan kohtalaisen jyrkästi, mutta kiipeäminen palkitaan vuoren laella. Vuorelta näkee pitkälle ympäröivään luontoon Luotolahdenkapian salmelle ja Kuolimolle. Vuoren päältä laskeudutaan alas järven rantaan ja rantaviivaa pitkin kävellään Sorvasaaren edessä olevalle Luotolahden laavulle. Täällä on myös laituri, jolta voi käydä uimassa kirkkaassa Kuolimon vedessä. Seuraava laavu on Onkilammen rannalla ja matkalla sinne kuljetaan myös hetken verran suomaisemassa. Onkilammelta jatketaan ohuita polkuja pitkin kohti reitin loppua.
Koko pitkä reitti kulkee lähes koko ajan erämaisessa ympäristössä kangasmaastossa. Luonnon hallitsevana puulajina ovat männyt, joiden alla vihertävät puolukka ja mustikkavarvikot.

Hyvä tietää

Reitti kulkee korkeillakin paikoilla. Reitillä on myös liukkaita nousuja ja laskuja.
Hyvät eväät ovat tarpeen kohtalaisen pitkällä reitillä.

Toinen vaellusreitti Jääkauden jäljet – kivikauden ihminen kuuluu myös Savitaipaleen reitteihin, mutta ei ole aivan Orrainpolun välittömässä läheisyydessä. Orrainpolun läheisyydestä Partakoskelta tai Savitaipaleelta voi aloittaa Kuolimon kierroksen melontareitin. Pyöräilyreitit Länsi-Saimaan kierros ja Suur-Saimaan kierros kulkevat Partakoskentietä Orrainpolun ohitse.

Orrailta noin 5 km Savitaipaleen suuntaan on Partakoski, jossa on kauppa ja ravintola. Siitä on edelleen 1 km Kärnäkoskelle, jossa on 1790-luvulla rakennettu linnoitus.

Vaativuus

Orrainpolku kulkee vaihtelevassa maastossa polkuja ja metsäteitä pitkin, pitkospuita pitkin pääsee kosteiden maastokohtien yli. Luotolahden vuoren rinteet ovat jyrkät sekä ylös että alas tullessa. Kivikkoiset ja juurakkoiset kohdat polulla hidastavat etenemistä. Reitillä on paljon korkeusvaihteluita, mutta todella jyrkkiä kohtia >35% on vain muutama. Selkeä viitoitus ja merkinnät helpottavat kulkemista.

Reitin alkuun

Orrainpolun parkkipaikka
Partakoskentie 1522
54800 Savitaipale
N61 18.085 E27 38.200

Nähtävyydet

  • Pienet erämaiset metsälammet
  • Kirkasvetinen Kuolimo-järvi
  • Luotolahden kapeikko
  • Luotolahdenvuoren näkymät
  • Luotolahden rantavyöhyke on suojeltu luonnonsuojelulailla osana Kuolimon Natura 2000 aluetta.

 

Katso kuvagalleria Orrainpolusta:
Galleriakuvake


Video Orrainpolulta: