Hamina, Portimon polku, 8,3 km

HAMINA

8,3 km

Keskivaativa

Haminassa sijaitseva Portimon Polku on 8,3 kilometriä pitkä vaihtelevamaastoinen patikointireitti, joka kuuluu Portimon Polkujen reitistöön. Matkalla on kangasmetsää, sekametsää, lampia ja järvi sekä välillä reitillä on myös hyvin vehreitä paikkoja. Alkusyksystä alue on myös loistavaa sienestysmaastoa.

  • Kesto: Noin 3 tuntia
  • Reittimerkinnät: Reitti on merkitty opaskylteillä ja sinisillä merkeillä.
  • Soveltuvuus: Reitti soveltuu lapsiperheillekin, mutta ei ole esteetön.

Reittikuvaus

Portimon Polku alkaa Siliävuoren juurelta. Reitti on mahdollista aloittaa myös Salpalinjan muistomerkin tuntumasta Kotterinmäeltä. Reitin alussa noustaan jyrkempi nousu Siliävuoren päälle ja siellä olevasta näkötornista näkee pitkälle seudun maisemia sekä läheiset lammet. Näkötornista ja vuoren laelta voi tarkastella miltä reitti näyttää ja suunnitella päivän kulkua. Siliävuorelta laskeudutaan alas kuusimetsän siimeksessä. Sammaleen peittämät ja kosteat kalliopaikat on hyvä laskeutua varovasti. Alhaalla jatketaan matkaa ja maisema vaihtuu kuivempaan mäntyvaltaiseen kangasmetsään ja Valklampi vilkkuu kulkijan vasemmalla puolella. Valkalammen luoteisosassa reitiltä 300 metrin päässä on hyvällä rauhaisalla paikalla sijaitseva laavu nuotiopaikkoineen ja käymälöineen. Tilaisuus kannattaa hyödyntää, koska reitistä on jäljellä vielä yli puolet. Laavulta jatketaan pientä hiekkatietä pitkin. Valkjärven rannassa aivan reitin vieressä on uimapaikka matalalla rannalla. Myös Veiklammen lounaispäädyssä on uimapaikka. Salpalinjan muistomerkille kulkeva polku on heinittynyt, mutta kuljettavissa. Muistomerkille saavuttaessa tullaan Kotterinmäen kallioille, joilta voi katsella lähiympäristön luontoa ja pitää taukoa. Muistomerkiltä matka jatkuu vehreässä ja reitin alkupäähän verrattuna erilaisessa maastossa.

Hyvä tietää

Reitti sopii hyvin päiväretkeksi. Näkötornille johtava polku on kohtalaisen jyrkkä ja paikoin kivikkoinen. Reitillä olevat paljaat kalliot ovat liukkaita sateella. Opasteet ovat pääosin kunnossa, joissakin paikoissa ne ovat haalistuneet. Reitillä on laavu. Laavulle mentäessä lopussa on jyrkempi nousu. Muutamat heinittyneet paikat vaativat aamukasteen tai sateen jälkeen vettä pitävät kengät.

Reitin alkuun

Siliävuoren juurella on parkkipaikka, josta reitti alkaa. Reitin voi aloittaa myös Salpalinjan muistomerkiltä Kannusjärventien tuntumasta. Reitin alkuun pääsee hyvin niin pyörällä, kuin autollakin.

Vinkkejä

Yhdistä reissuun pyöräilyä! Pyöräillen matkaa kertyy yhteen suuntaan Siliävuoren juurelle 13,5 kilometriä.

Nähtävyydet

  • Siliävuoren näkötorni
  • Salpalinjan muistomerkki
  • Hyvät vaihtelevat sienimaastot syksyisin

 

Katso kuvagalleria Portimon polusta:
Galleriakuvake