Tammela, Torronsuon reitti, 9,8 km

FORSSA

9,8 km

Keskivaativa

Torronsuon kansallispuisto on luonnontilainen, suuri suoalue Etelä-Suomessa. Torronsuo sijaitsee Hämeen Järviylängöllä, joka on karua saloseutua metsäisine rantoineen. Kauniiden rantojen lisäksi alueella on eri-ikäisiä metsiä ja arvokkaita suoalueita. Torronsuon eteläosiin ja Torron kylään kulkeva vaellusreitti on loistava koko päivän retkikohde. Erityisesti keväällä ja syksyllä Torronsuolla kannattaa tarkkailla lintujen muuttoa. Monet lintulajit, kuten kurjet ja hanhet, pysähtyvät suolle lepäämään.

  • Kesto: Noin 4 tuntia
  • Reittimerkinnät: Reittimerkinnät ovat osittain puutteelliset. Metsäosuudella on harvahkoja reittimerkintöjä keltaisin maalimerkein puissa.
  • Soveltuvuus: Reitti soveltuu myös lapsiperheille, mutta ei ole esteetön

Reittikuvaus

Reitti alkaa Kiljamon tulentekopaikan vierestä ja kulkee Torronsuon yli Härksaaren vanhalle louhokselle. Suo-osuudella on pitkospuut. Suon eteläreunaan päästessä reitti kulkee jonkin matkaa metsän siimeksessä. Vanhasta Härkäsaaren louhoksesta on aikoinaan louhittu mm. kvartsia. Härksaaresta voi palata takaisin Kiljamoon samaa reittiä, mutta jos haluaa kulkea 10 km patikkareitin, tulee jatkaa 1 km Haiponniittuun, josta jatkuu hiekkatie Torron kylälle. Kylältä pääsee maantien kautta takaisin kansallispuistoon pitkospuuosuudelle. Torronsuon luonto on pääasiallisesti suota ja suoalueen keskellä on pieniä mäntymetsäsaarekkeita. Suoaluetta reunustavat metsät, harjut ja kalliot upeine näköaloineen. Torronsuo on muuttolintujen levähdyspaikka ja suosittu lintujen pesimäalue. Myös hyönteislajeja on paljon. Alueella kasvaa suon peruskasveja, kuten kanervaa, suopursua, juolukkaa, variksenmarjaa ja karpaloita. Kansallispuistossa saa myös marjastaa. Torronsuo on syntynyt yli 10 000 vuotta sitten ja asukkaita siellä on ollut jo kivikaudella. Paksuimmillaan turvekerros Torronsuossa on yli 10 metriä.

Hyvä tietää

Hämeen luontokeskus, jossa on myös kahvio, sijaitsee noin viiden kilometrin päässä kansallispuiston itälaidalta. Lähimmät palvelut sijaitsevat Somerolla ja Forssassa. Reitin alkuun Kansallispuiston kaikki reitit lähtevät Kiljamon pysäköintialueelta. Kansallispuiston pysäköintialue sijaitsee Kiljamossa Forssa – Somerotien (nro 282, Tammela) varressa. Retkeilyreittien lähtöpiste on samassa paikassa. Torronsuon kansallispuisto sijaitsee Tammelan kunnassa valtatie 2:n länsipuolella. Valtatieltä 2 (Helsinki-Pori) on opasteet kansallispuistoon. Linja-autolla pääsee Forssaan ja sieltä on Kiljamon pysäköintialueelle 11 km. Somerolta Kiljamoon on matkaa 15 km. Torronsuolla voi myös hiihtää. Latuja ylläpidetään tammikuun alusta marraskuun loppuun. Latuja on parhaimmillaan jopa 45 km:n verran.

Vaativuus

Reitin varrella on Kiljamon luontotorni, jonka lähellä on tulentekopaikka ja kuivakäymälä. Torronsuon vetisyyden vuoksi, varsinkin kevät- ja syystulvan aikaan, saappaat ovat tarpeelliset myös pitkospuureiteillä. Pitkospuualueella on kesäaikaan paljon hyttysiä, paarmoja ja kärpäsiä. Kansallispuistossa ei ole vesipisteitä eikä kahvila- tai kauppapalveluja.

Reitin alkuun

Lähtöpiste:
Somerontie 734
30100 Tammela
N60 44.215 E23 34.573

Torronsuon reitit kuuluvat osana Hämeen Ilvesreitistöön. Härkätien pyöräilyreitti kulkee Forssan lävitse.

Nähtävyydet

  • Kiljamon luontotornista avautuvat hienot suomaisemat. Soilla voi nähdä muuttoaikaan levähtäviä kurkia ja hanhia.
  • Torron kylän kulttuurimaisemat ovat ainutlaatuiset. Torro on määritelty yhdeksi valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä Museoviraston toimesta.
  • Lähellä sijaitsevassa Hämeen luontokeskuksessa on pysyvä näyttely eteläsuomalaisesta suoluonnosta ja Torronsuosta.

 

Katso kuvagalleria Torronsuon reitiltä:
Galleriakuvake

Kartat ja oppaat

Lataa tulostettava reittiesite:

Torronsuon reitti reittiesite

Maastokartat L422 ja L421, 1:50 000.

Hämeen järviylängön ulkoilukartta 1:55 000, Karttakeskus 2010.

Maastokartat numerot 2024 06 ja 2042 09, 1:20 000.

GT tiekartta Etelä-Suomi, 2010, 1:250 000.

Metsäkartta 1-2, 1:250 000.

Linkit

Forssan matkailuneuvonta

Koulukatu 13, 30100 FORSSA

Avoinna arkisin klo 8-16

Puh. (03) 4240 4724

Fax: (03) 4240 4740

matkailuneuvonta@fskk.fi

 

Torronsuon kansallispuisto, Metsähallitus

Hämeen virkistysalueyhdistys