Hanko, Tulliniemen luontopolku, 7,6 km

HANKO

7,6 km

Helppo

Manner-Suomen eteläisintä luontopolkua pitkin vierailija pääsee jalkaisin suoraan ulkosaaristoon, Suomen eteläkärkeen, missä Saaristomeren ja Suomenlahden tyrskyt sekoittuvat. Luontopolun varrella on 15 infotaulua, jotka kertovat vierailijoille alueen arvokkaasta luonnosta sekä merenkulkuun ja sotahistoriaan liittyvästä kulttuuriperinnöstä.

Varsinkin syksyisin niemellä voi saada huikeita luontokokemuksia, kun muuttavat linnut kerääntyvät niemen kärkeen ennen meren ylitystä. Korkeilta kallioilta aukeaa huikea näkymä kauas merelle. Ketojen ja hiekkarantojen kasvi- ja hyönteislajisto on ainutlaatuinen. Myös alueen vedenalainen luonto on arvokas, vedenalaiset riutat ja hiekkasärkät ylläpitävät monimuotoista elämää.

  • Kesto: Noin 2 tuntia
  • Reittimerkinnät: Luontopolku on merkitty valkopäisin tolpin
  • Soveltuvuus: Lapsiperheille

Reittikuvaus

Lontopolun lähtöpaikka sijaitsee kapean niemen pohjoispuolella. Lähtöportin opastaululta pitkospuut vievät vierailijan rantaviivaa seuraten kohti monimuotoisempaa maisemaa, ja vaihtuvia luontotyyppejä.

Luontopolun alkutaipaleen pitkällä hiekka- ja sorarannalla kasvaa merikaalia silmänkantamattomiin. Esiintymä onkin Uudenmaan merkittävin. Täällä vierailijoiden ihasteltavana näkyy myös epäonnisen Palawan-aluksen hylky, joka vuodesta 1932 on ollut pohjoisrannan meren ja tuulen riepoteltavana.

Ennen maaston vaihtumista havumetsään, avoimen hiekkakentän toiseen päähän on sijoitettu kuivakäymälä sekä retkipöydät eväiden nauttimista varten. Polku kääntyy lyhyen metsäkaistaleen jälkeen rannalta suoraan etelään ja ohittaa saksalaisten jatkosodan aikana rakentamat sotilasparkit, joissa myöhemmin on toiminut mm. naistenvankila. Maisema vaihtuu merellisempään luontoon Uddskatanin luonnonsuojelualueella.

Uddskatan ja Tulliniemi ovat osa Salpausselän harjumuodostelmaa. Alueelta löytyy myös lehtoja, merenrantaniittyjä ja matalia lahtia. Etelärannan kauniit kalliot ja aava näkymä kauas merelle on vaikuttava kokemus. Kirkkaalla säällä jopa Bengtskärin majakkatorni näkyy viiruna horisontissa. Luontopolku tekee lenkin niemen kärjessä ja vie vierailijan korkealle kalliolle ennen paluuta takaisin samaa polkua pitkin. Punaisessa postilaatikossa on vieraskirja, johon vierailija voi ikuistaa käyntinsä.

Hyvä tietää

Luontopolku kulkee luonnonsuojelualueilla, ja alueella saa liikkua ainoastaan merkittyä polkua pitkin. Alueella ei ole kahvilaa tai muuta palvelua. Myös juomavesi on tuotava itse. Alueella ei jätehuoltoa, eli retkeilijä vastaa omien roskien viemisestä maastosta. Polun alkuosan varrella on retkipöytiä, penkkejä ja kuivakäymälä. Koirat ja muut eläimet on pidettävä kytkettynä.

Linturetkeä suunniteltaessa kannattaa muistaa Hankoniemen etelärannan muutkin mielenkiintoiset lintukohteet kuten Täktomin merilahdet, Svanvikin alue ja Högholmenin yksityinen luonnonsuojelualue.

Myös Etelän Aarre pyöräilyreitti kulkee Hangossa.

Vaativuus

Polun kallioinen loppuosa on paikoin vaikeakulkuinen eikä sovellu liikuntaesteisille. Kalliot ovat liukkaat sateella.

Reitin alkuun

Vapaasatama
Tulliniementie 1
10940 Hanko
N59° 49.531′ E22° 55.881′

Varsinaisen luontopolun alkuun on noin 400 metrin matka pysäköintialueelta.

Nähtävyydet

Hangon kaupungin nähtävyyksiä kattavasti Hangon matkailun sivuilta

Kartat ja oppaat

Tulliniemen luontopolku Hangon matkailun sivuilla

Luontopolku Hangon kunnan sivuilla

Uddskatanin luonnonsuojelualue

Majoituspaikat

Hangon matkailu

Vaelluspalvelut

Hangon matkailutoimisto järjestää opastettuja luontoretkiä mm. linturetkiä, valokuvausretkiä ja lasten luontoretkiä
tourist.office@hanko.fi
+358 19 2203 411