Yksin tai yhdessä – melontaa Siuntionjoella

Siuntionjoella voi kesäisenä päivänä nähdä melojan halkovan laineita kanootilla, suuntanaan jokilaakson upeat maisemat. Melontaretkelle Siuntionjoelle voi lähteä vaikkapa SE-Actionin melontakeskuksesta Pikkalanlahden rannasta. SE-Actionin Siuntiossa sijaitseva melontakeskus sijaitsee noin puolen tunnin ajomatkan päässä Helsingistä, ja tarjoaa asiakkailleen ohjattuja melontaretkiä, melontakursseja sekä välinevuokrausta. Melonnan lisäksi SE-Action järjestää myös sup-lautailukursseja sekä aloittelijoille että konkareille. SE-Action myös vuokraa kajakkeja, kanootteja, kaksikoita sekä sup-lautoja.

Siuntionjoen varrella mieli lepää

Jopa Suomen Amatsoniksikin kutsutun Siuntionjoen varrella mieli lepää. Vihdin Enäjärvestä alkava joki on merkittävä ja arvokas maisema-alue, ja yksi Uudenmaan parhaiten luonnontilassa säilyneitä jokivesistöjä. Siuntionjoki kulkee Tjusträsk-järven kautta ja laskee lopulta Suomenlahteen. Joen upeat maisemat ja ainutlaatuinen kasvillisuus luovat huikeat puitteet melontaretkelle, ja retkeä täydentävät joen varrelle sijoitetut poijut, jotka kertovat alueen luonnosta, kulttuurista ja historiasta. Siuntionjoki on monen uhanalaisen ja harvinaisen lajin suojapaikka – harvinainen kuningaskalastaja, vuollejokisimpukka ja koskikara viihtyvät Siuntionjoella. Joki on yksi ainoita alueita Suomessa, joilla on tavattu luontaisesti lisääntyvä meritaimenkanta. Siuntionjoen alue on yksi merkittävimpiä saukon esiintymisalueita, joten meloja voi hyvinkin törmätä saukkoon retkellään.

Aloittelijasta huimapäähän

Aloittelevalle melojalle Siuntionjoki on erityisen hyvä kohde, sillä joella ei tuule eikä siellä ole suurempia virtauksia. Kuitenkin suurimmilta osin rauhallinen joki tarjoaa myös huimapäille elämyksiä esimerkiksi koskenlaskun parissa, sillä Siuntionjoella on muihin Uudenmaan jokiin verrattuna huomattavasti enemmän koskia. Merkittävin koski on Passilankoski, jonka putouskorkeus on jopa 10 metriä alle kilometrin matkalla. SE-Actionilla on useampia aloitus- ja levähdyspaikkoja, jotta melojat voivat valita itselleen mieleisen reitin. Itse melontakeskus sijaitsee Pikkalanlahden rannalla, mutta aloituspaikakseen voi halutessaan valita vaikkapa Purnus Jokilaakson, joka on melontakeskuksen pohjoisin aloituspaikka.

Paddling in Lohjanjärvi

Paddling in Lohjanjärvi

Melontaretkiä jokaiseen makuun

SE-Action järjestää monia kutkuttavia melontaretkiä, joista löytyy vaihtelua perinteiselle jokimelonnalle. Retki saa aivan uuden tunnelman öisellä joella kuun valossa meloessa, kun eläimet lähtevät liikkeelle ja päivän äänet vaihtuvat hämärän rapinaan. Kokeneempien melojien on mahdollista lähteä pidemmälle retkelle Siuntion ja Inkoon saaristoon merimelontaretkellä. Kanoottiin on mahdollista lastata myös perheen pienimmät mukaan perhemelontaretkellä, joka tarjoaa elämyksiä koko poppoolle. Melontaharrastus kannattaa aloittaa SE-Actionin järjestämällä melonnan peruskurssilla, jonka kesto on kaksi päivää. Kurssilla opitaan melonnan perustaidot, jonka jälkeen on mahdollista osallistua haastavammillekin retkille, tai lähteä itse kauhomaan kokonaan omia reittejä. Ikään tai kokemukseen katsomatta SE-Actionin melontakeskus tarjoaa jokaiselle jotakin. 

paddling

paddling

 

Täydellinen tauko arjen keskelle

Melonta on täydellinen harrastus arjen kiireen keskelle. Joella ei ole kiire minnekään, ja matka taittuu hitaasti eteenpäin lipuen samalla joen ääniä kuulostellen. Kanootin selästä pääset tutustumaan maisemiin aivan uusista kulmista. Siuntionjoen upea tarina aukenee aina hieman enemmän, ja jokainen elämys joella on hieman erilainen, oma, uusi kokemuksensa.

 

Lumo Matkailu 8.2.2016 8:00

Kategoriat: Etusivunosto Melonta Uusimaa

Avainsanat: , ,